Het internationale imago van Oostenrijk stoelt voor een groot deel op de kunst en cultuur van het land. Dit positieve beeld komt ook de Oostenrijkse economie als geheel ten goede. Oostenrijkse topprestaties op cultureel gebied en het unieke culturele erfgoed zijn belangrijke vestigingsargumenten.
De diversiteit en rijkdom aan kunstschatten, museums, theaters en muziektheaters van wereldklasse vormen een vruchtbare voedingsbodem waarop kunst en cultuur in Oostenrijk tegenwoordig nog beter gedijen dan elders.
Museums en galeries
De collecties van het Kunsthistorisches Museum (Kunsthistorisch Museum), het Museum für angewandte Kunst (Museum voor Toegepaste Kunst), het slot Belvedere en het museum Albertina in Wenen zijn onovertroffen. Het Universalmuseum Joanneum in de deelstaat Stiermarken heeft ongeveer 5 miljoen museumobjecten, verspreid over 14 locaties. Linz in Opper-Oostenrijk herbergt het spectaculaire Kunstmuseum Lentos met een collectie van 1.700 schilderijen, beeldhouwwerken en installaties, 13.500 werken op papier en 1.300 foto’s.
Oostenrijk is elk jaar vertegenwoordigd op Art Basel, de wereldwijd toonaangevende internationale kunstbeurs voor moderne en hedendaagse kunst. De Oostenrijkse galeries bestrijken het hele spectrum van klassiek modernisme tot hedendaagse kunst, waaronder grote sculpturen en schilderijen, maar ook videoprojecties, installaties en performances.
De galeriescene in Wenen boomt en onderscheidt zich door “Woman Power”. Een hele reeks jonge galeriehoudsters heeft in de afgelopen jaren de deuren geopend. Deze toegewijde jonge zakenvrouwen bouwen met veel energie aan een artistieke carrière en een nieuwe generatie verzamelaars.
Voorbeeld MQ
Het MuseumsQuartier in Wenen is één van de tien grootste kunstcomplexen ter wereld. Het bestaat uit meer dan 60 culturele instellingen, van het mumok (museum moderner kunst stiftung ludwig wien) en de Kunsthalle Wien tot het Architekturzentrum Wien, het designforum wien en het ZOOM Kindermuseum. Het complex van 90.000 m² herbergt bovendien het Tanzquartier Wien, gespecialiseerd in hedendaagse dans. En quartier21 biedt onderdak en ondersteuning aan modemerken, multimediabedrijven, radio- en televisiezenders en ateliers voor artists in residence.
Kunstklimaat
Oostenrijk is een goede locatie voor kunstenaars, omdat de huren er relatief laag zijn, de financieringsmogelijkheden groot zijn, het politieke klimaat gunstig is en het sociale stelsel goed is ontwikkeld. Ook de opleidingen zijn er uitstekend. Instellingen als de Universität für angewandte Kunst (Universiteit voor Toegepaste Kunsten) en de Akademie der bildenden Künste (Academie van de Beeldende Kunsten) in Wenen zijn wereldberoemd en trekken topdocenten en ambitieuze studenten aan.
Toekomst
Oostenrijkse instellingen en bedrijven profiteren niet alleen van de lange culturele en artistieke traditie van het land, ze zijn ook toegewijd aan de toekomst, bijvoorbeeld waar het om het raakvlak tussen kunst en technologie gaat.
Het Futurelab van Ars Electronica richt zich op de toekomst van en de onderlinge verbanden tussen kunst, technologie en maatschappij. In artistieke, experimentele vorm zien ze hun activiteiten als schetsen voor mogelijke toekomstscenario’s. Het succesvolle werk van Ars Electronica Futurelab is direct verbonden met partners uit de industrie, de creatieve sector en de kunst, maar ook met de academische wereld en het onderwijsveld. Essentieel voor de werkwijze van het Ars Electronica Futurelab is de samenwerking met kunstenaars en onderzoekers, die als artist in residence in het atelier of het laboratorium werken.