Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Oostenrijkse ICT-bedrijven staan met hun producten wereldwijd aan de top. Het spectrum reikt daarbij van automatisering tot appontwikkeling. Geconcentreerde Oostenrijkse expertise is bijvoorbeeld terug te vinden in vele smartphones: halfgeleiders, NFC-componenten en sensoren. Ook toegangssystemen voor openbare ruimten, bijv. voor skiliften, sportstadions en luchthavens zijn vaak "made in Austria".
listen

Oostenrijk zet vaart achter informatie- en communicatietechnologie (ICT) en heeft zich ontwikkeld tot een toplocatie. Veel grote internationale bedrijven zijn in Oostenrijk te vinden, maar Oostenrijkse bedrijven bekleden zelf ook leidende posities in de wereldmarkten voor ICT. Intensief ICT-onderzoek wordt door de Oostenrijkse overheid ondersteund met financieringsprogramma’s en een aantrekkelijk belastingstelsel. In Oostenrijk werken ongeveer 290.000 hooggekwalificeerde medewerkers in de ICT-sector.

Onderzoek

Onderzoek en ontwikkeling vormen de basis voor het succes van de ICT-sector. Volgens het Oostenrijkse bureau voor de bevordering van onderzoek (FFG) behoort Oostenrijk vandaag de dag tot de top drie van Europese onderzoekslocaties voor ICT-onderzoek. Van de omzet in de chipproductie wordt 15 à 20% weer geïnvesteerd in R&D. Ook in de EU-kaderprogramma’s presteren de Oostenrijkse ICT-bedrijven uitstekend.

De onderzoeksactiviteiten van de bedrijven worden ook ondersteund door gerichte publieke financieringsprogramma’s, zoals het overkoepelende programma “IKT der Zukunft”. Veel ICT-onderzoek wordt ook uitgevoerd in expertisecentra waar bedrijven en academische instellingen samenwerken aan gezamenlijke onderzoeksprogramma’s.

Bedrijven

Ongeveer driekwart van de Oostenrijkse bedrijven in de ICT-sector heeft minder dan tien medewerkers in dienst. De grootste IT-leverancier in Oostenrijk heeft wereldwijd meer dan 100 vestigingen in 30+ landen. Al meer dan 45 jaar levert dit bedrijf professionele IT-diensten op het gebied van datacenters, geïntegreerde applicaties, business process outsourcing, oplossingen voor banken en verzekeraars, IT-consultancy en brancheoplossingen voor binnen- en buitenlandse klanten.

Oostenrijk kent ook een toonaangevende systeemaanbieder van geautomatiseerde turnkeyoplossingen op logistiek gebied. De onderneming biedt sinds 1969 wereldwijd bedrijfsinterne logistieke oplossingen, van kleine transporttoepassingen tot complexe logistieke centra.

Slim en veilig

De Oostenrijkse ICT-industrie legt zich in het bijzonder toe op slimme, toekomstgerichte oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn “Smart City Wien” en slimme mobiliteitsprojecten van Oostenrijkse bedrijven.

De wereldmarktleider op het gebied van radiofrequentie-identificatie (RFID) en near-field communication (NFC) komt uit Oostenrijk. Het bedrijf richt zich onder meer op toepassingen voor de slimme stad, in het bijzonder de mogelijkheden van optimalisatie van het vervoer. Innovatieve halfgeleidercomponenten en de bijbehorende contactloze in- en uitstapsystemen moeten het gebruik van het openbaar vervoer nog comfortabeler maken en daarmee bijdragen aan het thema “groene mobiliteit”.

Ook in de ICT-industrie spelen beveiliging en beveiligingseisen een belangrijke rol. Vooral het leven in stedelijke gebieden zal tal van uitdagingen met zich meebrengen. Of het nu gaat om verkeerssystemen, uitstoot, persoonlijke veiligheid, gegevensbeveiliging of leveringszekerheid: op alle gebieden is er vraag naar innovatieve producten en diensten uit de ICT-sector.