De design-industrie bestrijkt uiteenlopende terreinen. Productdesign, ook wel industriële vormgeving genaamd, houdt zich bezig met het ontwerp van seriematige en/of industriële producten. Grafisch ontwerp is de visuele vormgeving van geschreven en beeldende boodschappen, waardoor ze gemakkelijker te begrijpen zijn en de aandacht weten te trekken. Bij social design staat de mens in het middelpunt. Andere design-disciplines zijn interieur- en modeontwerp.
Techniek-materiaal-vorm
Oostenrijks design onderscheidt zich door drie factoren:
- Een hoge mate van technische betrokkenheid. Oostenrijkse ontwerpen bevatten veel technische knowhow.
- Liefde voor het materiaal. De omgang met materialen is er zeer vrij, of het nu gaat om hightech, recyclebare of nieuw ontdekte (natuurlijke) materialen.
- Een beknopte vormtaal, gecombineerd met humor en een knipoog.
Mobiliteit en meer
“Mobility Design” uit Oostenrijk is internationale aanwezig, variërend van brandweerwagens, treinen en WK-motorfietsen tot elektrische vouwfietsen. Oostenrijks design domineert ook de wereld van het kristal, sinds het land in 1892 een machine ontwikkelde om op industriële schaal kristallen te slijpen. Vandaag de dag vinden de kristalfiguren, optische precisie-instrumenten en kristallen sieraden uit Oostenrijk in meer dan 170 landen hun fans. Een in Oostenrijk ontworpen rugorthese werd bekroond met de Duitse designprijs en de IF Design Award – dit zijn slechts enkele voorbeelden van internationaal erkend design uit Oostenrijk.
Pioniers vanuit traditie
Er zijn in de Oostenrijkse design-geschiedenis talrijke pioniers aan te wijzen. Adolf Loos bijvoorbeeld, als voorvechter van de moderniteit, Carl Auböck als pionier van de naoorlogse stijl en Hans Hollein als wegbereider van het postmodernisme. Tot op de dag van vandaag zijn Oostenrijkse ontwerpers erin geslaagd om Oostenrijk internationaal als designland op de kaart te zetten, met nieuwe trends die van de mainstream afwijken en innovaties die in de tijdgeest passen.
Kennis en onderzoek
Meer dan 60% van de designers in Oostenrijk heeft een academische opleiding afgerond. Het designinstituut aan de Universität für angewandte Kunst (Universiteit voor Toegepaste Kunsten)in Wenen is een van de belangrijkste onderwijsinstellingen op dit gebied in Europa en een Weense spin in het nationale en internationale netwerk van designcompetenties. De studie wordt gekenmerkt door kennisoverdracht in kleine groepen en intensief contact tussen docenten en studenten, experimentele en vrije projectkeuze, alsmede workshops en lezingen door nationale en internationale experts.
De kennisoverdracht tussen designers, technologiebedrijven, universitaire onderzoekslaboratoria, industrie en denktanks wordt voortdurend geoptimaliseerd. Ontwerpers spelen een centrale rol in de verdere ontwikkeling van concepten van onderzoekslaboratoria en fabrieken tot verhandelbare producten. De diensten van ontwerpbureaus vormen steeds vaker de sleutel tot beter concurrerende producten voor hun klanten. Samenwerking met designers wordt door wetenschap, door het bedrijfsleven en door de industrie daarom in toenemende mate als een waardevolle investering gezien.
Design en verantwoordelijkheid
Ecodesign, ook wel ecologisch design of duurzaam design genoemd, is in Oostenrijk een discipline van bovengemiddeld belang. Het is gebaseerd op de duurzaamheidsprincipes. Het doel ervan is zoveel mogelijk winst te behalen voor alle deelnemers in de waardeketen, gepaard met intelligent gebruik van hulpbronnen en minimale milieueffecten, en onder sociaal rechtvaardige omstandigheden.
Er zijn ook uitstekende voorbeelden van de Oostenrijkse groeimarkt voor groen design, zoals een mobiele, opvouwbare fotovoltaïsche installatie die zichzelf automatisch naar de zon draait en daardoor overal optimaal elektriciteit kan produceren. En er nog prachtig uitziet, ook. Nog maar eens een voorbeeld van Oostenrijks design dat de aandacht trekt en een overtuigend verkoopargument laat zien.