Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
De Oostenrijkse elektronica-industrie heeft een onderzoeksquotum van 21 procent en is daarmee een van de Europese koplopers. Deze investering in innovatie laat indrukwekkende resultaten zien. Zo komt bijvoorbeeld de Europese marktleider op het gebied van hoogwaardige printplaten uit Oostenrijk, net als een wereldwijd toonaangevende halfgeleiderontwikkelaar. De microchips worden gebruikt in mobiele telefoons, e-boeklezers en computertomografen. De wereldmarktleider op het gebied van elektronische motoraandrijvingen voor hoogte-verstelbare meubels is eveneens een Oostenrijks bedrijf. Wie een bezoek brengt aan het spectaculaire museum MAXXI in Rome, een ontwerp van Zaha Hadid, ziet hedendaagse kunst in een speciaal lichtconcept dat door een Oostenrijks lichtspecialist is ontwikkeld en uitgevoerd. 
listen

De elektrische en elektronische industrie is de op één na grootste industriële werkgever in Oostenrijk. Deze industrie is de meest onderzoeksintensieve van het land: er wordt per werkplek meer dan 20.000 euro aan onderzoek besteed.

De industrie levert toekomstgerichte oplossingen op het gebied van onder meer automatisering en digitalisering, data-analyse, energie-efficiëntie, componenten voor transport- en bouwtechniek, speciale ontwikkelingen voor verkeerstelematica, besturings- en aandrijvingstechnologieën voor de automobielindustrie en analoge geïntegreerde schakelingen voor consumentenelektronica en medische technologie.

Of het nu gaat om ledverlichting, generatoren of tramstellen, elektronische componenten uit Oostenrijk zijn internationaal in trek en het wereldwijde netwerk van Oostenrijkse bedrijven is groot. Meer dan 80% van de industrieproducten wordt geëxporteerd, naar rond de 150 landen.

Uitmuntend in alle maten

Naast wereldwijd actieve ondernemingen met R&D-centra, en naast de hoogwaardige fabrieken, zijn er in Oostenrijk ook kleine en middelgrote bedrijven die internationaal succesvol zijn met hun gespecialiseerde producten en oplossingen.

Een Oostenrijks familiebedrijf met meer dan zeventig jaar geschiedenis is bijvoorbeeld specialist op het gebied van acculaadsystemen. Het bedrijf is uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevende fabrikant van fotovoltaïsche wisselrichters die worden gebruikt bij het opwekken van elektriciteit uit zonne-energie en is daarmee een pionier op het gebied van hernieuwbare energie.

Ook de marktleider voor decoratieve binnen- en buitenverlichting is een familiebedrijf uit Oostenrijk. De onderneming telt ongeveer 3.000 medewerkers en is met 50 verkoopkantoren wereldwijd actief.

Een elektronicaspecialist uit Oostenrijk maakt zich bijzonder verdienstelijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen over de hele wereld. Hun bedieningseenheden en bedieningselementen om kantoormeubilair, bedden en massage- en ontspanningsstoelen in hoogte te verstellen worden individueel aan de eisen van de klanten en aan de markt aangepast. De onderneming exporteert 100% van de productie.

Een jong hightechbedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van hoogwaardige SSD’s. Een ander Oostenrijks bedrijf is gespecialiseerd in elektromotoren, omvormers en aandrijfsystemen voor diverse toepassingen: van werktuigmachines, pompen en transportbanden tot e-bikes.

Oostenrijk is ook de thuisbasis van een toonaangevende fabrikant van kabels en kabelbomen voor de automobiel-, lift- en roltrapindustrie. En niet alleen een bekende producent van drankverpakkingen maar ook Audi en BMW vertrouwen op bedieningssystemen voor industriële installaties uit Oostenrijk.

Vooruitblik

Industrie 4.0: de digitalisering van de productie biedt enorme kansen voor bedrijven in de elektronica-industrie en brengt volledig nieuwe onderzoekstaken met zich mee. Oostenrijkse leveranciers van intelligente automatiseringsoplossingen zijn de wegbereiders voor de industrie van morgen.

Een ander vraagstuk voor de toekomst waar Oostenrijkse bedrijven al enige tijd over nadenken, is energie-efficiëntie. Deze kwestie begeleidt de ontwikkelingen op het gebied van automatisering en energietechniek en zal in belang blijven toenemen.

De digitalisering wint ook aan belang in consumentenelektronica. Oostenrijkse bedrijven staan klaar met oplossingen voor het internet der dingen. Oostenrijkse deskundigen uit de sector houden zich ook bezig met de analyse en evaluatie van big data van gezondheidszorg, industrie en mobiliteit tot en met het gebruik van sociale media en vragen over de gegevensbeveiliging.

Competentie

Hoge onderzoeksbestedingen en uitstekend onderwijs garanderen dat Oostenrijkse bedrijven hoogwaardige producten en diensten leveren. Naast het unieke duale stelsel en de technische scholen (HTL’s) waar Oostenrijkse jongeren tot bekwame medewerkers worden opgeleid, kan de Oostenrijkse elektronica-industrie rekenen op goede technische opleidingen aan Oostenrijkse universiteiten zoals de TU Wenen en TU Graz.

Daarnaast zijn er meer dan 50 niet-universitaire onderzoeksinstellingen en instituten die als partners met bedrijven samenwerken. Internationale onderzoeksteams ontwikkelen innovatieve oplossingen en zorgen voor een doorslaggevend concurrentievoordeel.