Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
De "Oscar" is al 43 keer naar Oostenrijk gegaan. Mozart, het nieuwjaarsconcert en "The Sound of Music", een van de meest bekeken films ooit, hebben de muzikale reputatie van Oostenrijk langdurig bepaald. Maar ook jonge kunstenaars staan steeds vaker in de schijnwerpers en hebben optredens in uitverkochte zalen in het buitenland. Ongeveer 17% van de totale inkomsten in de muziekindustrie wordt geïnvesteerd in "A&R (Artist & Repertoire)", de ontwikkeling van nieuw talent. De muziek-, film- en entertainmentindustrie in Oostenrijk is constant in beweging en geniet internationaal succes.
listen

De buitengewoon rijke en gevarieerde muziekgeschiedenis van Oostenrijk heeft ertoe geleid dat Oostenrijk tegenwoordig een sleutelrol in de muziekindustrie speelt. De Oostenrijkse muziekmarkt staat wereldwijd op de zestiende plaats.

Meer dan 22.000 musici uit alle muziekgenres wonen in Oostenrijk. Hun buitenlandse inkomsten zijn het hoogst in naburige Duitstalige landen, maar ze zijn ook zeer succesvol in andere delen van West-Europa.

De binnenlandse filmindustrie bestaat uit meer dan 2.300 bedrijven. Het overgrote deel daarvan heeft minder dan tien werknemers en is zeer kleinschalig.

Jaarlijks worden er in Oostenrijk ongeveer 20 filmfestivals gehouden. Het grootste en bekendste is de Viennale in Wenen. Dit festival is opgericht in 1963 en trekt ieder jaar meer dan 80.000 bezoekers. Op het programma staat een mix van documentaires, arthousefilms en filmdebuten van jonge regisseurs.

 

Filmproductiebedrijven vinden in Oostenrijk ideale omstandigheden: een uniek, spectaculair landschap, historische steden en een perfecte infrastructuur. In 2015 is er voor 176 internationale producties uit alle continenten een vergunning aangevraagd om in Wenen te mogen filmen. De meeste aanvragen kwamen uit Duitsland, gevolgd door Groot-Brittannië, Finland, Japan, Brazilië en China. In de afgelopen jaren zijn er in Tirol meer dan 80 Indiase producties gerealiseerd.

Innovatielust

In Oostenrijk werkt de muziek- en filmindustrie steeds vaker met de nieuwste technologieën. In de afgelopen jaren zijn er tal van start-ups opgericht die zijn gespecialiseerd in het browsen, vinden, aanbevelen en laten genieten van muziek. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die bijdragen aan de nieuwste technologische ontwikkelingen, zoals immersive audio, virtual reality, deep learning en artificial intelligence.

Een Oostenrijks bedrijf heeft een technologie ontwikkeld waarmee audiosignalen zonder merkbare vertraging verzonden kunnen worden. Met de virtual reality-oplossingen van dit bedrijf kunnen musici tijdens repetities duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn. Deze pioniers realiseren zelfs VR-concerten.

In Oostenrijk is ook unieke software voor de distributie van digitale muziek ontwikkeld, waar wereldwijd meer dan 500 download- en streamingdiensten gebruik van maken. Het bedrijf ontwikkelt sinds 2006 software waarmee muzieklabels en muzikanten hun muziek in portals kunnen verkopen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de techniek en het afrekenen.

’s Werelds meest toonaangevende leverancier van kabelsystemen voor camera’s is in Oostenrijk gevestigd. Het innovatieve systeem maakt het mogelijk om de camera op grote hoogte over grote afstanden te verplaatsen. Het bestaat uit verschillende basismodules die al naar gelang de opnamesituatie gecombineerd kunnen worden.

Muzikanten van over de hele wereld zijn constant op zoek naar geschikte repetitieruimtes, vooral onderweg. Een in Oostenrijk ontwikkeld platform brengt muzikanten in contact met oefenruimtes. Ze kunnen met een eenvoudig te bedienen app in een handomdraai een oefenruimte in de omgeving of in vreemde steden boeken, zodat ze één of meerdere uren kunnen repeteren.

Al meer dan 25 jaar fascineert de documentaireserie “Universum” een breed publiek, met dieren- en natuurdocumentaires van meerdere afleveringen en innovatieve films over geschiedenis, wetenschap en technologie. De eigen producties van het Oostenrijkse “Universum” worden verkocht in meer dan 100 landen. De BBC is een van de internationale samenwerkingspartners van de Oostenrijkse producenten.

De Weense Staatsopera was in 2013 het eerste toonaangevende operahuis dat met staatsoperlive.com livestreams aanbood. Met 45 livestreams per jaar, twee kanalen, synchrone informatie op een tweede scherm en geregeld uitzendingen in uhd zet de Weense Staatsopera de wereldwijde standaard voor culturele digitalisering.

Creatief onderwijs

Het in 1976 opgerichte SAE Institute biedt een branchespecifieke opleiding die voldoet aan de eisen van de wereldwijde  creatieve mediasector. Het bestrijkt de mediadisciplines audio, film, animatie, game-ontwikkeling, muziekindustrie en het web. De bachelor- en masteropleidingen worden aangeboden in samenwerking met de Middlesex University in Londen. Het SAE Institute heeft 54 vestigingen, onder meer in Londen, Berlijn, München, Parijs, Barcelona, New York en Los Angeles.

Het onderwijs aan de muziekuniversiteiten en conservatoria in Oostenrijk heeft een uitstekende internationale reputatie. Oostenrijk is de gewenste bestemming voor veel aspirant-muzikanten en muziekstudenten. De Universität für Musik und darstellende Kunst (Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten) in Wenen en de gelijknamige universiteiten in Graz en Salzburg zijn wereldberoemd.

listen