Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
200 jaar oud en wereldmarktleider in de innovatieve bouwtechniek? In Oostenrijk kan dat. Een in 1819 opgericht bedrijf heeft de traditioneel beproefde bouwmaterialen van baksteen zodanig verbeterd dat het voldoet aan de modernste eisen voor thermische isolatie. Deze bakstenen staan voor verantwoord gebruik van grondstoffen, laag energieverbruik en kostenbesparingen op lange termijn. Duurzame klimaatbescherming biedt geweldige kansen en concurrentievoordelen. Oostenrijkse bedrijven lopen tevens voorop met BIM (bouwinformatie-modellering) voor de software-gestuurde planning, de uitvoering en het beheer van gebouwen. 
listen

Het leidende principe bij duurzaam bouwen is het besef dat economie, ecologie en maatschappij onderling afhankelijke systemen zijn. Een duurzaam gebouw kenmerkt zich door een hoge ecologische, economische en sociaal-culturele kwaliteit. Dit resulteert in toegevoegde waarde voor milieu en maatschappij. De bouwsector ligt in de EU met een aandeel van 40% energieverbruik en CO2-uitstoot ver voor op transport en industrie. Het gebruik van nieuwe technologieën in de bouw biedt dan ook een enorme kansen om te besparen. Energie-efficiënte gebouwen vormen een wezenlijke aanvulling op duurzame energiebronnen als het gaat om een verstandige klimaatstrategie.

Duurzaam bouwen heeft veel facetten en vereist een speciale planning, evenals de juiste materialen en een deskundige uitvoering. Op het gebied van bouwtechnologieën is Oostenrijk in de afgelopen twintig jaar één van de toplanden geworden. Het assortiment strekt zich uit van ultramoderne ramen en deuren tot ventilatiesystemen voor passiefhuizen, automatische biomassakachels en zonne-energiesystemen. En natuurlijk omvat de Oostenrijkse expertise ook de certificering van gebouwen. Klanten van over de hele wereld vinden in Oostenrijk deskundigen op het gebied van:

  • ontwerp- en adviesdiensten
  • bouwmaterialen
  • installatietechniek
  • hernieuwbare energie
  • onderzoek en ontwikkeling

Oostenrijkse bedrijven zijn echter niet alleen succesvol in het ontwerpen van duurzame gebouwen. Steeds vaker leiden verbouwings- en renovatiewerkzaamheden aan bestaande gebouwen tot een verhoging van de energie-efficiëntie, zodat de exploitatiekosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd.

Showcaseprojecten – internationaal voorbeeldig

Oostenrijkse leveranciers bekleden leidende posities bij alle facetten van groen bouwen. Dat blijkt uit verschillende showprojecten, zoals het LISI-huis. Het is de eerste Oostenrijkse bijdrage aan de Solar Decathlon, de belangrijkste wedstrijd ter wereld op het gebied van zonne-energie en duurzaam bouwen. Het LISI-huis combineert modulaire lichtgewichtconstructie, milieuvriendelijke materialen en hernieuwbare energie in betaalbare woningbouw. LISI genereert voldoende energie om in de dagelijkse behoeften van de bewoners te voorzien.

Zo ook de plus-energietoren op de Getreidemarkt-campus van de TU Wenen: de eerste kantoortoren ter wereld die energie aan het elektriciteitsnet levert in plaats van te ontvangen.

En dan nog de houten flat “HoHo Wien” die vanaf de begane grond voor 75% uit hout bestaat. Daarmee geven de ontwerpers het goede voorbeeld voor grondstoffen besparend en duurzaam bouwen, en leveren ze een bijdrage aan klimaatbescherming. Door iedere kubieke meter hout die in een gebouw wordt verwerkt, wordt de atmosfeer met een tot twee ton CO2 ontlast.

Deze unieke Oostenrijkse projecten voldoen in alle opzichten aan de hoogste architectonische normen en overtreffen de klimaatdoelstellingen van de EU. Veel Oostenrijkse experts, die elkaar van showprojecten kennen, treden internationaal gezamenlijk op om de raakvlakken tussen ontwerp en uitvoering te verbeteren en verdere innovaties te bevorderen. Dit resulteerde bijvoorbeeld in de bouw van de eerste passiefhuizen in Canada en Indonesië. Want het thema energie-efficiëntie wint wereldwijd sterk aan belang. Voor de toekomst betekent dit steeds meer internationale belangstelling voor Oostenrijkse ontwikkelingen.