Dienstenscala
In Oostenrijk zijn er ongeveer 5.000 uitvoerende architecten. Ze adviseren klanten, ze ontwerpen, realiseren en plannen bouwprojecten en ze begeleiden de uitvoering ervan. Deze architectenbureaus bieden een brede waaier aan diensten, van totale hoogbouw tot binnenhuisinrichting, stedenbouw en ruimtelijke ordening. Oostenrijkse architectenbureaus bieden hun expertise nationaal en internationaal aan, van volledige nieuwbouw tot de renovatie, de verbouwing en het onderhoud van gebouwen.
De soliede opleiding draagt bij aan de hoge kwaliteit van de planning, die het predicaat “Made in Austria” verdient.
De Oostenrijkse architectuurdiensten onderscheiden zich bovendien door een goede samenwerking met andere sectoren en hun bijzondere expertise op het gebied van duurzaamheid, bewust materiaalgebruik en veiligheidsmanagement.
Onder de Oostenrijkse architectenbureaus bevinden zich gevestigde bedrijven met een lange geschiedenis, die wereldwijd projecten uitvoeren, maar vooral ook kleine bureaus, die zich met speciale projecten in de schijnwerpers weten te plaatsen. Een Oostenrijks architectenbureau tekende bijvoorbeeld voor de bouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt, het Musée des Confluences in Lyon en het Dalian International Conference Center in China.
Gespecialiseerd in houtconstructies
Oostenrijk is koploper in houtbouw. Het "HoHo Wien"-project werd voltooid in 2019. Met 24 verdiepingen is deze houten flat het hoogste gebouw in zijn soort ter wereld. Voorwaarde voor dit hybride bouwwerk is een innovatief bouwsysteem dat ervoor zorgt dat het bruikbare oppervlak zo flexibel mogelijk kan worden ingezet. Bij de bouw wordt voor de versterking gebruik gemaakt van betonkernen en een open bouwconstructie van hout. Het aandeel van de houtbouw is met 75% indrukwekkend.
Trefwoord duurzaamheid
Ook de Oostenrijkse technologie voor passiefhuizen is internationaal zeer gevraagd. Een vijfde van alle bekende passieve huizen bevindt zich in Oostenrijk. Wereldwijd is bijna 40% van het energetische referentieoppervlak (2,58 miljoen vierkante meter) uit Oostenrijk afkomstig.
Op het gebied van duurzaam bouwen is de afgelopen decennia veel veranderd. Het wettelijke kader is veranderd en de technische mogelijkheden zijn steeds groter geworden. Inmiddels worden er plusenergiehuizen gebouwd, dus gebouwen die meer energie produceren dan ze verbruiken. Oostenrijkse architectenbureaus staan bijzonder open voor de resultaten van materiaalonderzoek, dat met zijn resultaten bijvoorbeeld mogelijk maakt dat gevels energie opwekken.
Knowhow en technologieën uit Oostenrijk vinden wereldwijd erkenning binnen de bouw- en constructiesector: indrukwekkende architectuur, het hoogste expertiseniveau op het gebied van energie-efficiënt bouwen, constructie-ervaring en technologiebedrijven staan garant voor hoogkwalitatieve gebouwen.
De Austrian Green Planet Building (AGPB) huldigt Oostenrijkse bedrijven in het buitenland voor hun uitzonderlijke prestaties bij duurzame bouwprojecten. Centraal staan energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Of het nu gaat om een Noorweegse koffiebranderij, een Chinees kantoorgebouw, een Kazachstaanse kerk, een Belgische bank, een Estisch passiefhuis of het gebouw voor de Thailandse ambassade: de AGPB toont dat Oostenrijkse ondernemingen wereldwijd hun beste beentje voorzetten wat betreft duurzaam bouwen.
Deskundigen uit Oostenrijk
Oostenrijkse architecten hebben een gedegen, gespecialiseerde opleiding ontvangen. In Oostenrijk bieden de volgende onderwijsinstellingen architectuurstudies:
- Technische Universität Wien (Technische Universiteit Wenen)
- Technische Universität Graz (Technische Universiteit Graz)
- Universität für angewandte Kunst Wien (Universiteit voor Toegepaste Kunsten Wenen)
- Universität für Bodenkultur Wien (University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna)
- Universität Innsbruck (Universiteit Innsbruck)
- FH Joanneum Graz (Hogeschool Joanneum Graz)
- New Design University Sankt Pölten