Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Het Oostenrijkse architectuurlandschap heeft internationaal een goede reputatie opgebouwd door grote modelprojecten, vooral ook in bijzondere projecten. Internationale klanten kunnen rekenen op Oostenrijkse planologische knowhow. Oostenrijkse architecten gebruiken bijvoorbeeld materialen op nieuwe manieren, zoals gebogen glas voor unieke gevels of hout als basismateriaal. Dit wordt verdraaid, gebogen, gelast, met pluggen verbonden en gebruikt in interieurinrichtingen en gevels. In het algemeen heeft houtbouw in Oostenrijk een lange traditie die zorgt voor internationaal ongeëvenaarde expertise. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het hoogste houten huis ter wereld werd ontworpen door een Oostenrijks architectenbureau en door een Oostenrijks houtbouwbedrijf in Wenen werd gebouwd.
listen

Dienstenscala

In Oostenrijk zijn er ongeveer 5.000 uitvoerende architecten. Ze adviseren klanten, ze ontwerpen, realiseren en plannen bouwprojecten en ze begeleiden de uitvoering ervan. Deze architectenbureaus bieden een brede waaier aan diensten, van totale hoogbouw tot binnenhuisinrichting, stedenbouw en ruimtelijke ordening. Oostenrijkse architectenbureaus bieden hun expertise nationaal en internationaal aan, van volledige nieuwbouw tot de renovatie, de verbouwing en het onderhoud van gebouwen.

De soliede opleiding draagt bij aan de hoge kwaliteit van de planning, die het predicaat “Made in Austria” verdient.

De Oostenrijkse architectuurdiensten onderscheiden zich bovendien door een goede samenwerking met andere sectoren en hun bijzondere expertise op het gebied van duurzaamheid, bewust materiaalgebruik en veiligheidsmanagement.

Onder de Oostenrijkse architectenbureaus bevinden zich gevestigde bedrijven met een lange geschiedenis, die wereldwijd projecten uitvoeren, maar vooral ook kleine bureaus, die zich met speciale projecten in de schijnwerpers weten te plaatsen. Een Oostenrijks architectenbureau tekende bijvoorbeeld voor de bouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt, het Musée des Confluences in Lyon en het Dalian International Conference Center in China.

Gespecialiseerd in houtconstructies

Oostenrijk is koploper in houtbouw. In 2015 werd het project “HoHo Wien” aan de media gepresenteerd. Met 24 verdiepingen is deze houten flat het hoogste gebouw in zijn soort ter wereld. Voorwaarde voor dit hybride bouwwerk is een innovatief bouwsysteem dat ervoor zorgt dat het bruikbare oppervlak zo flexibel mogelijk kan worden ingezet. Bij de bouw wordt voor de versterking gebruik gemaakt van betonkernen en een open bouwconstructie van hout. Het aandeel van de houtbouw is met 74% indrukwekkend.

Trefwoord duurzaamheid

Ook de Oostenrijkse technologie voor passiefhuizen is internationaal zeer gevraagd. Een vijfde van alle bekende passieve huizen bevindt zich in Oostenrijk. Wereldwijd is bijna 40% van het energetische referentieoppervlak (2,58 miljoen vierkante meter) uit Oostenrijk afkomstig.

Op het gebied van duurzaam bouwen is de afgelopen decennia veel veranderd. Het wettelijke kader is veranderd en de technische mogelijkheden zijn steeds groter geworden. Inmiddels worden er plusenergiehuizen gebouwd, dus gebouwen die meer energie produceren dan ze verbruiken. Oostenrijkse architectenbureaus staan bijzonder open voor de resultaten van materiaalonderzoek, dat met zijn resultaten bijvoorbeeld mogelijk  maakt dat gevels energie opwekken.

Deskundigen uit Oostenrijk

Oostenrijkse architecten hebben een gedegen, gespecialiseerde opleiding ontvangen. In Oostenrijk bieden de volgende onderwijsinstellingen architectuurstudies:

Fachhochschule Kärnten (Carinthia University of Applied Sciences)