Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
De kracht van Oostenrijk op het gebied van toerisme kun je getalsmatig uitdrukken: jaarlijks komen bijna 40 mln. bezoekers naar het land. Of het nu gaat om een ontspannen zomervakantie, wintersport in het kader van een evenement of deelname aan een groot congres: Het toerisme in Oostenrijk biedt elke internationale reiziger een passend aanbod.
listen

Oostenrijk heeft als reisbestemming veel te bieden. De uitstekende veiligheidssituatie, het propere milieu en het grote aanbod aan culturele activiteiten trekken bezoekers vanuit de hele wereld. Een hoge levenskwaliteit door een goede infrastructuur en de spreekwoordelijke gemütlichkeit zijn elementen die het land interessant maken voor internationale klanten.

Bezoekende vakantiegangers hebben een grote keuze aan activiteiten en ontspanningsmogelijkheden. In de zomer zijn de Oostenrijkse bergen en steden een goede bestemming, terwijl in de winter de wintersport lokt.

Op het gebied van MICE (Meetings, Incentives, Conventions, Events) zijn Oostenrijkse bedrijven in de sector de juiste partners voor grote evenementen, zoals congressen, conferenties en bedrijfsevents. De aanbieders deinzen niet terug voor de logistieke uitdaging om evenementen met tot wel 3.000 deelnemers te organiseren.

Ook gezondheidstoerisme en thematoerisme maken deel uit van het aanbod van de sector. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan architectuur-, wijn- en kunstreizen.

Oostenrijkse specialiteiten

De beste skiërs ter wereld komen uit Oostenrijk, omdat de Oostenrijkse bergen en skiliften van wereldklasse zijn. Sneeuw- en wintersportliefhebbers uit vele delen van de wereld profiteren hier al lang van, want Oostenrijk is een pionier op het gebied van wintertoerisme. De klassieke skisport is tegenwoordig uitgebreid met bijvoorbeeld funparks voor snowboards, spa’s voor après-ski en regionale verbindingssystemen tussen skigebieden.

Het culturele aanbod is in Oostenrijkse steden groot. Vooral de klassieke muziek wordt in Oostenrijk gecultiveerd. Zo weet Wenen, een stad met slechts 1,8 miljoen inwoners, jaarlijks 100.000 liefhebbers van klassieke muziek te trekken tijdens het Zomernachtsconcert in Schönbrunn. Andere trends in het toerisme naar Oostenrijk zijn riviercruises en wijntoerisme.

De sector is sterk afhankelijk van externe factoren als wisselkoersschommelingen en politieke ontwikkelingen. Een multiculturele mix van aanbiedingen compenseert dit en de interculturele competentie van Oostenrijkse toerismeprofessionals is groot. Ze creëren aanbiedingen op maat voor bezoekers met verschillende culturele achtergronden.

Mens en toerisme

De medewerkers in de Oostenrijkse toeristische sector zijn uitstekend opgeleid en weten het door de gasten gewaardeerde “Oostenrijkgevoel” over te brengen. Deze professionals genieten ook een zeer goede reputatie in het buitenland. Ze worden op alle niveaus opgeleid:

  • beroepsopleiding in het leerlingwezen
  • hoger beroepsonderwijs
  • hogescholen
  • MODUL University Vienna
  • Tourismusschulen Salzburg
 

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste redenen voor reizigers om Oostenrijk als bestemming te kiezen is dat de natuur er nog intact is. Daarom is het belangrijk dat toeristische bedrijven duurzaam handelen bevorderen en uitvoeren. Zo zijn bijvoorbeeld afvalscheiding en het voorkomen ervan en energiebesparende concepten in de gastronomie en hotellerie belangrijke marketingargumenten voor het toeristische aanbod.

Samen succesvol

Door de Oostenrijkse concurrentiepositie op het gebied van toerisme is de kwaliteit van het aanbod er hoog. Veel instellingen en bedrijven werken samen ten behoeve van het welbevinden van de gasten. Van de gemeenten, die voor de infrastructuur zorgen, en de regio’s, die hun marketing bundelen, tot de gastronomie en de organisatoren van evenementen, ze slaan allemaal de handen in elkaar om het de internationale bezoekers naar de zin te maken.

listen