Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Een goed opleidingsniveau, kwaliteitsbewustzijn en technische knowhow, overkoepelende samenwerking en passie voor onderscheidende ontwerpen. Dit zijn de factoren die Oostenrijk op de wereldkaart hebben gezet als een hotspot voor interieurbouw en meubels. Het succes van de 20e-eeuwse pioniers wat betreft design en kwaliteit wordt in de Oostenrijkse meubel- en interieurindustrie nog altijd voortgezet. Van het wereldwijd populaire houten meubilair tot hoogwaardig serviesgoed en verlichtingssystemen met appbesturing: Oostenrijk geeft inmiddels een eigen draai aan haar onmiskenbare tradities. 
listen

De sector omvat meubilair, verlichting, serviesgoed en huishoudtextiel. De Oostenrijkse meubelindustrie bestaat uit 3.200 bedrijven, voornamelijk meubelmakers en timmerlieden. Met een bijdrage van 0,7 procent aan de economie loopt de sector voorop in West-Europa en wordt Oostenrijk alleen door de Baltische staten overtroffen.

Oostenrijk heeft in de afgelopen jaren veel meubelontwerpers en -fabrikanten voortgebracht die de wereld nuaan het veroveren zijn. Daarbij zien we veel parallellen met het begin van de twintigste eeuw, toen de Wiener Werkstätte voor een internationale sensatie zorgde. Net als in het verleden houdt Oostenrijk met baanbrekende innovaties de vinger aan de pols van de tijd.

Meubilair, serviesgoed en verlichting uit Oostenrijk kunnen op grote internationale belangstelling rekenen. Het uitstekende imago van de branche wordt regelmatig onderstreept door prestigieuze designprijzen, zoals de iF Gold Award, de Red Dot Award en de German Design Award.

Met het label “Made in Austria” als waarborg zet de Oostenrijkse interieurindustrie trendsettende maatstaven voor hoge kwaliteit, traditioneel vakmanschap, moderne precisietechnologie en ecologische verantwoordelijkheid in meubelontwerp. Dit alles vloeit voort uit Oostenrijkse kunststromingen.

Oostenrijks design

Oostenrijk is een land van goede ambachtelijke bedrijven, hoogwaardige producten en uiteenlopende invloeden van buitenaf. Daarmee beschikt het land over alles wat nodig is voor goed design. Oostenrijkse ontwerpers laten zich inspireren door internationale trends maar putten ook uit regionale inspiratiebronnen. Dit maakt Oostenrijks design zo uniek.

Voorbeeld kantoormeubilair

Ondernemingsstructuren en werkprocessen veranderen in het huidige tijdsbestek snel. In moderne werkplekconcepten moet onder meer rekening worden gehouden met flexibele kantoren, verschillende werkzones, en kantoortuinen met vergader- en relaxruimten. Oostenrijkse leveranciers van kantoormeubilair lopen hierbij voorop en bepalen de trends. Een van de belangrijkste Oostenrijkse ondernemingen ter wereld op dit gebied combineert 225 jaar kwaliteitstraditie met innovatie en bekroond design, en heeft 80 vestigingen in 37 landen.

Ecodesign

Ecodesign (ook ecologisch design of duurzaam ontwerp genaamd) is een aparte designdiscipline die in Oostenrijk zeer belangrijk is, en een doorslaggevende rol speelt bij het ontwerpen van meubels. Het doel van ecodesign is zoveel mogelijk profijt te behalen voor alle deelnemers in de waardeketen, gepaard met intelligent gebruik van hulpbronnen en minimale milieueffecten en onder sociaal rechtvaardige omstandigheden.

Zo beheert de marktleider in ecologisch designmeubilair bijvoorbeeld een eigen bos van 74 hectare. De producten combineren traditioneel vakmanschap met innovatieve technologie, worden uitsluitend in Oostenrijk geproduceerd en het bedrijf behoudt de controle over het gehele traject van boom tot meubelstuk.

Zelfsturend

Naast traditionele vaardigheden profiteert de Oostenrijkse meubel- en interieurindustrie ook van technologische knowhow, wat veel onderzoeks- en ontwikkelingswerk vereist. Binnenshuis worden steeds meer processen geautomatiseerd. Apparaten kunnen met behulp van sensoren en algoritmen leren hoe ze hun activiteiten kunnen aanpassen aan de gewoonten van de eigenaars. Vooral aanbieders van verlichtings- en keukenoplossingen brengen in dat verband interessante ontwikkelingen op de markt.

Opleidingen

Opleidingen spelen een uiterst belangrijke rol in de sector voor (interieur)design. Ruim 60% van de designers heeft een academische opleiding (universiteit of hogeschool) gevolgd.

Het designinstituut aan de Universität für angewandte Kunst (Universiteit voor Toegepaste Kunsten) in Wenen is een van de belangrijkste onderwijsinstellingen in Europa, en is tevens de Weense spin in het nationale en internationale netwerk van designcompetenties. De studie wordt gekenmerkt door kennisoverdracht in kleine groepen, intensief contact tussen docenten en studenten, experimentele en vrije projectkeuze, workshops en lezingen door nationale en internationale experts.