Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Oostenrijk neemt in Europa als bio-land de eerste plaats in, uitgaande van het areaal landbouwgrond met biologische producten. Meer dan 20.000 landbouwbedrijven werken hier organisch, en één op de zes Oostenrijkse boeren is een biologische landbouwer. Eén op de vijf hectare akkerland wordt volgens biologische normen bebouwd. Sinds 1995 wordt de hoge kwaliteit van Oostenrijkse biologische producten met een keurmerk gewaarborgd.
listen

Tot de sector behoren producenten van biologische voeding in het algemeen, van biologische wijn, biologisch vlees, biologische zuivelproducten, biologische dranken en biologische voedingssupplementen alsmede de controlediensten voor biologische producten. Het leidende principe van biologische productie is het leveren van de hoogste voedselkwaliteit door de zorgvuldige omgang met landbouw, grondstoffen en energie. Het doel van biologisch beheer is om gesloten materiaalkringlopen op te zetten, die zichzelf zonder menselijke tussenkomst regelen.

De biologische landbouw heeft in Oostenrijk een bijzonder lange traditie. De eerste biologische boer werd officieel geregistreerd in de jaren twintig van de vorige eeuw. Dat de biologische landbouw zich in Oostenrijk zo goed ontwikkelt, heeft te maken met de topografische omstandigheden. 70% van het land ligt in het berggebied, dat intensieve landbouw nauwelijks toestaat en biologische werkmethoden daardoor bevordert.

De Biofach in Neurenberg is van groot belang voor bedrijven in deze industrie. Deze jaarlijkse vakbeurs is met 2.300 exposanten en bijna 50.000 professionele bezoekers uit 130 landen wereldwijd toonaangevend.

Eigen labels

Oostenrijk beleefde in de jaren negentig een revolutie op biologisch gebied, toen een Oostenrijkse supermarktketen biologische levensmiddelen in de schappen van alle filialen legde. Hierbij werden vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd en beschikten biologische boeren over betrouwbare, langdurige afzetmogelijkheden. Deze ambitieuze zet had succes: slechts enkele jaren later heeft elke winkelketen een eigen bio-merk in het assortiment. Oostenrijkse biologische producten zijn voortrekkers op het gebied van huismerken. Naast het biologische argument zijn ook de regionale herkomst en dier- en milieubescherming belangrijke argumenten voor de marketing en verkoop.

Kwaliteit, vernieuwingsgezindheid en diversiteit

Oostenrijkse biologische producten onderscheiden zich bij internationale vergelijkingen vooral door hun uitstekende kwaliteit. Maar ook het brede productassortiment en de innovatieve geest van het Oostenrijkse mkb springen in het oog. De Oostenrijkse bio-branche produceert geen massaproducten, maar specialiteiten die internationaal populair zijn.

Oostenrijkse bio-producenten hebben voornamelijk succes met kaas en zuivelproducten, worst en vleeswaren, sappen, brood en gebak, pompoenzaadproducten, chocolade, granen en graanproducten en voedingssupplementen.

Er zijn in Oostenrijk traditionele bedrijven en biologische pioniers, die bijvoorbeeld al sinds de jaren tachtig biologische thee, specerijenmengsels of chocolade aanbieden, en tevens veel nieuwkomers, die zich positioneren met producten als biologische voedingssupplementen of suikervrije biologische theedranken.

Oostenrijkse biologische bedrijven houden zich ondanks hun kleinschaligheid goed staande op de wereldmarkt, omdat ze innovatieve ideeën hebben en zich onderscheiden met nieuwe ontwikkelingen en uitstekende service. Als kleine ondernemers kunnen ze met kleine series flexibel voldoen aan speciale wensen van klanten.

Twee voorbeelden van de innovatieve geest van Oostenrijkse bedrijven, die ook op de Biofach in Neurenberg worden gepresenteerd: natuurlijke voedingssupplementen van biologische kwaliteit, en imkers die hun bijen nectar laten verzamelen op gegarandeerd niet-verontreinigde locaties, zoals natuurparken.

listen