Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Informatie- en communicatietechnologie (ICT) speelt in Oostenrijk een belangrijke rol. Bijna alle Oostenrijkse huishoudens hebben een mobiele telefoon en bijna 40% gebruikt breedband alleen op smartphones. Maar Oostenrijkers zijn niet alleen als gebruikers top. De Oostenrijkse economie levert ook een aanzienlijke bijdrage aan de productie van smartphones en tablets. Veel onderdelen zoals printplaten, sensoren of miniatuurluidsprekers worden in Oostenrijk ontwikkeld en geproduceerd.
listen

De Oostenrijkse telecommunicatiemarkt kan als volgt worden onderverdeeld:

  • Carriers (exploitanten van telecommunicatienetwerken)
  • Serviceproviders (dienstverleners, mobile virtual network operators)
  • Leveranciers (fabrikanten van telecommunicatieoplossingen, bijvoorbeeld van smartphones en onderdelen daarvoor)

Naast de producten, systemen, onderdelen en diensten die direct door de sector worden aangeboden, leveren bedrijven in de Oostenrijkse informatie- en communicatietechnologiesector ook een aanzienlijke indirecte toegevoegde waarde. De bevordering en ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling heeft een lange traditie in Oostenrijk en maakt concurrerende innovaties mogelijk die internationaal worden erkend.

De grootste communicatieprovider in Oostenrijk heeft meer dan 5,4 miljoen klanten voor het mobiele netwerk en 2,3 miljoen klanten voor het vaste netwerk. De onderneming exploiteert eigen netwerken voor vaste en mobiele telefonie en is actief in acht Midden- en Oost-Europese landen.

Voorbeeld smartphone

Een Oostenrijks bedrijf levert printplaten aan acht van de tien grootste fabrikanten van mobiele telefoons. De onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden vinden hoofdzakelijk plaats in de Oostenrijkse vestiging. De productielocaties bevinden zich in Oostenrijk, China, India en Korea.

In Oostenrijk bevindt zich ook het competentiecentrum voor veilige contactloze identificatiesystemen van een wereldwijd opererende onderneming. Daar worden op radiogolven reagerende halfgeleiders ontwikkeld ten behoeve van RFID (radiofrequentie-identificatie), smart labels en smart tags, smart cards, NFC (near-field communication) en MIFARE. De in Oostenrijk ontwikkelde NFC-chips worden gebruikt in smartphones en tablets. NFC-componenten uit Oostenrijk zijn verwerkt in meer dan 150 eindapparaten.

De Oostenrijkse wereldmarktleider en technologieleider op het gebied van miniatuurluidsprekers zorgt voor perfect geluid bij het voeren van telefoongesprekken en het afspelen van muziek en video’s. De bekendste fabrikanten vertrouwen voor hun producten op luidsprekers uit Oostenrijk.

Oostenrijkse knowhow op het gebied van lichteffecten en -management maakt de productie van hoogwaardige apparaten mogelijk, met aanzienlijk verbeterde batterijprestaties. Een Oostenrijks bedrijf is wereldmarktleider in lichtsensoren en de leverancier van bijna alle toonaangevende fabrikanten van smartphones. Deze componenten worden ontwikkeld en geproduceerd in Stiermarken, in het zuiden van Oostenrijk.

Een in Tirol gevestigde onderneming met productielocaties in tien landen levert coatings die onmisbaar zijn voor de goede werking van beeldschermen. Het bedrijf levert ook onderdelen voor installaties waarmee halfgeleiderlagen worden geproduceerd.

De kleinste luidspreker ter wereld op basis van micro-elektromechanische systemen is afkomstig uit Oostenrijk. Het bedrijf produceert ook versterkers voor NFC-chips, gebarensensors en microfoons die analoge ruis onderdrukken.

Veiligheid en verantwoordelijkheid

Aanbieders van technologie die de basis vormt voor de commerciële, politieke en particuliere gegevensuitwisseling moeten bijzondere aandacht schenken aan de veiligheid van hun producten, oplossingen en diensten. De Oostenrijkse bedrijven in de sector nemen deze verantwoordelijkheid op door innovatieve ontwikkelingen.

De telecommunicatiesector levert een belangrijke bijdrage aan energiebesparing. De sector zorgt bijvoorbeeld voor de intelligente aansturing van elektriciteitsnetwerken (smart grids) en voor een vermindering van de CO2-uitstoot met netwerkoplossingen voor mobiliteit en virtuele bijeenkomsten.

De productie, het gebruik en het afvoeren van telecommunicatieapparatuur heeft echter ook aanzienlijke negatieve gevolgen voor het milieu. Of het nu gaat om het hoge energieverbruik en de milieu-impact van de productie, het elektriciteitsverbruik tijdens het gebruik of het verlies van grondstoffen als gevolg van onjuiste recycling: de sector heeft een enorm potentieel voor verbetering op dit gebied.

De toekomst is aan 5G

De bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van sleuteltechnologieën voor de nieuwe communicatienorm 5G. De nieuwe eisen op het gebied van gegevenssnelheden, capaciteit, latentie en energieverbruik zullen een nieuwe generatie diensten mogelijk maken en daarmee nieuwe markten openen. Daartoe behoren virtuele realiteit, zelfsturende auto’s, telegeneeskunde, het alomtegenwoordige internet der dingen en nog veel meer.