Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Wil je toekomstgericht zijn, dan heb je goed opgeleide specialisten, medewerkers en managers nodig en moet je theorie en praktijk combineren. Oostenrijkse aanbieders leveren hiervoor de nodige onderwijskennis, want in Oostenrijk gaat het hier om een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. En vandaag de dag zijn Oostenrijkse bedrijven erkende opleidingscentra, en zijn de beroepsopleidingen in dit land de steunpilaren van het bedrijfsleven. Het succes van deze Oostenrijkse onderwijskunde mag niet over het hoofd worden gezien. In Oostenrijk heeft ongeveer 80% van de jongeren een praktijkgerichte beroepsopleiding gevolgd in het kader van het leerlingwezen, op een vakschool of middelbare of hogere school, en heeft ongeveer een derde van de CEO's van Oostenrijkse bedrijven één van de ongeveer 200 vakopleidingen afgesloten.
listen

De onderwijssector is divers. Er worden klassiek schoolonderwijs en universitair onderwijs, beroepsopleidingen en algemeen onderwijs aangeboden. Tot het Oostenrijkse onderwijslandschap behoren aanbieders van trainingen en cursussen, uiteenlopend van gespecialiseerde individuele coaches tot en met universiteiten.

De geschiedenis, cultuur en topografie zorgen ervoor dat Oostenrijk over grondige kennis beschikt op het gebied van onder andere muziek, tunnelbouw, houtbouw, duurzaamheid en biologische landbouw. Oostenrijkse onderwijsaanbieders maken gebruik van hun uitgebreide expertise en helpen hun internationale klanten om de juiste kennis te verkrijgen.

Het Oostenrijkse onderwijs beschikt over veel knowhow op het gebied van toerisme. Met zijn bergen- en merengebieden, natuurlijke ski- en wandelgebieden, charmante valleien en glooiende heuvellandschappen beschikt Oostenrijk “natuurlijk” over uitstekende toeristische trainingsfaciliteiten en opleidingsbedrijven.

Oostenrijk biedt tevens internationaal gerenommeerd onderwijs aan in bepaalde niches, zoals postdoctoraal onderwijs voor de olie- en gasindustrie. Een Oostenrijkse aanbieder die zich op dit gebied heeft gespecialiseerd, werd in 2016 tijdens de uitreiking van de Getenergy Global Awards in Londen uitgeroepen tot “Best SME Training Provider of the Year” en verdedigde die titel in 2017 met succes.

Universiteiten en hogescholen

Beroepsopleidingen zijn in Oostenrijk al vanaf het negende leerjaar mogelijk en in het tertiair onderwijs zijn theorie en praktijk nog steeds aan elkaar gekoppeld. De Oostenrijkse universiteiten en technische hogescholen werken nauw samen met het bedrijfsleven en ontwikkelen in toenemende mate programma’s voor duaal onderwijs in samenwerking met ondernemingen.

Met rond de 22.000 studenten is WU Wien (Vienna University of Economics and Business)één van de grootste businessuniversiteiten in Europa. De kwaliteit van deze universiteit wordt bevestigd en gewaarborgd door de drievoudige accreditatie door EQUIS, AACSB en AMBA, de belangrijkste internationale accreditaties voor businessuniversiteiten.

De Technische Universität Wien (Technische Universiteit Wenen)telt ongeveer 4.800 medewerkers en is de grootste Oostenrijkse onderzoeks- en onderwijsinstelling op het gebied van exacte wetenschappen en technologie.

Afgestudeerden van de Montanuniversität Leoben, een universiteit voor mijnbouw en metallurgie, hebben uitstekende kansen op de arbeidsmarkt.

Kennis voor de economie – wereldwijd

Naast de rijksuniversiteiten bestaat er in Oostenrijk een particuliere universiteit  (MODUL University) die volledige Engelstalige business-studies tot en met doctoraatniveau aanbiedt, met als belangrijkste richtingen toerisme, duurzame ontwikkeling, nieuwe mediatechnologie en openbaar bestuur. MODUL University biedt sinds 2016 toerismeonderwijs aan in Dubai en Nanjing (China).

Er kunnen vanuit Azerbeidzjan, Vietnam en China masteropleidingen in internationaal management worden gevolgd aan de IMC Fachhochschule Krems (University of Applied Sciences Krems). De studie kan worden afgesloten met een Oostenrijks masterdiploma.

Andere particuliere onderwijsaanbieders zijn gespecialiseerd in (vervolg)opleidingen, die door managers van Oostenrijkse en buitenlandse ondernemingen zeer op prijs worden gesteld. Voor internationale geïnteresseerden is er in Oostenrijk een in Europa toonaangevende aanbieder van diensten in consultancy en e-learning, die wereldwijd projecten uitvoert op het gebied van onderwijs en ontwikkelingssamenwerking.

Aan Oostenrijkse universiteiten en hogescholen worden steeds meer studieprogramma’s voor masters, bachelors en executives in het Engels beschikbaar gesteld. Oostenrijkse kwalificaties in het tertiair onderwijs zijn internationaal erkend en veel cursussen van Oostenrijkse aanbieders zijn internationaal gecertificeerd (bijvoorbeeld ISO-gecertificeerd).

Vragen en antwoorden voor de toekomst

Oostenrijkse aanbieders van onderwijs houden zijn bezig met de belangrijke vragen voor de toekomst: de betekenis van onderwijs en de maatschappelijke missie om onderzoek te verrichten, accreditatie- en toelatingsprocessen, en duurzaamheid in het hele systeem, bijvoorbeeld bij het op duurzame wijze bouwen van een campus.

Het klassieke onderwijsaanbod zal worden uitgebreid met digitaal leren, onderwijs- en leertechnologieën en softwareoplossingen voor docenten en leerlingen. Door demografische veranderingen zoals de vergrijzende samenleving en de veranderende arbeidswereld wint het thema “een leven lang leren” steeds meer aan belang.

Bij onderwijs en kennisoverdracht komen er ook vragen op over compliance en ethiek. De openbare universiteiten van Oostenrijk voldoen al jaren aan de hoogste normen. Daarnaast wordt deze thematiek wetenschappelijk behandeld op universiteiten en hogescholen en bieden Oostenrijkse opleidingsinstituten cursussen op het gebied van compliance aan. Bedrijven in binnen- en buitenland profiteren hiervan, en van talrijke andere onderwijsmogelijkheden in Oostenrijk.

listen