Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
In Oostenrijk zijn circa 480 bedrijven actief in de MedTech-branche. Zij genereren een jaaromzet van meer dan zeven mld. euro en vormen een belangrijk, internationaal georiënteerd onderdeel van de Oostenrijkse economie. Naast traditionele bedrijven met wereldwijd succes zijn er ook opmerkelijke starters, bijvoorbeeld op het gebied van IT in de gezondheidszorg.
listen

Medisch-technische apparaten en aanverwante technologieën waren altijd al een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse biowetenschappelijke sector. De activiteiten in deze industrie zijn zeer divers: van bloedsuikertests tot rolstoelen en van CT-scanners tot injectiespuiten. Oostenrijkse bedrijven zijn op de internationale markt vertegenwoordigd met medische technologie, farmaceutica en halffabricaten maar ook met engineering en diensten.

In een branche die gekenmerkt wordt door specialisatie en innovatie profiteren klanten uit de hele wereld van de knowhow en de onderzoeksstructuren van hun Oostenrijkse partners. Er wordt ook een steeds groter beroep gedaan op Oostenrijkse dienstverleners in de gezondheidszorg, of het nu gaat om operaties, revalidatie, preventieve geneeskunde of welzijn.

Vakkennis

Elektromechanische medische technologie speelt een hoofdrol in de sector. Het gaat dan om bedrijven die ECG- of EEG-meetapparatuur aanbieden. Veel medische technologiebedrijven hebben zich gespecialiseerd in de ontwikkeling en levering van software voor geneeskunde, telegeneeskunde en e-health. Ze bieden bijvoorbeeld softwareoplossingen waarmee zorgmedewerkers in real time patiënten kunnen lokaliseren en monitoren, zoals alarm- en dwaaldetectiesystemen voor gedesoriënteerde patiënten.

Oostenrijkse wetenschappers en industrieën lopen voorop bij de huidige ontwikkelingen op het gebied van echografie en MRI-scans. Ze ontwikkelen door IT ondersteunde oplossingen voor workflow en diagnostiek ten behoeve van medische beeldvorming. Daarnaast ontwikkelen ze systemen waarmee in ziekenhuizen en zorginstellingen scans kunnen worden gemaakt en verwerkt.

Competentie in medische oplossingen

Eén van de toonaangevende Oostenrijkse aanbieders van medische technologieoplossingen en -diensten verenigt onder één dak competentie op het gebied van diagnostische beeldvormingssystemen, geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling.

Oostenrijk is de thuishaven van een technologisch toonaangevend bedrijf op het gebied van implanteerbare hooroplossingen. Met 30 jaar gericht onderzoek staat het bedrijf voorop als het gaat om het uitbreiden van de technische en wetenschappelijke fundamenten voor hoorimplantaten.

De wereldmarktleider op het gebied van polymeerchips voor medische diagnostiek beschikt over een gecertificeerde productiefaciliteit in Oostenrijk en bestrijkt de gehele waardeketen van ontwikkeling, productie en kwaliteitsborging tot logistiek. Er wordt aan alle regelgevings-vereisten van de doelmarkten voldaan.

Een Oostenrijks hightechbedrijf is één van ’s werelds belangrijkste spelers op het gebied van beveiligingstechnologie en communicatie voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt onder meer systemen om verpleegkundigen op te roepen, die het dagelijks werk van verplegend personeel in ziekenhuizen en woon-zorgcentra vergemakkelijken en patiënten de zekerheid bieden dat ze op elk moment om hulp kunnen vragen. Ze beschikken over een internationaal netwerk met dochterondernemingen in Polen, Zweden en Hongarije en vertegenwoordigingen in Tsjechië, Slowakije en Rusland.

Een innovatief bedrijf met een lange geschiedenis in Oostenrijk ontwikkelt op maat gemaakte transportoplossingen voor bloedmonsters, geneesmiddelen en nog veel meer, en draagt zo bij aan een optimale zorg voor patiënten. Zusterstations, laboratoria en apotheken profiteren van de vermindering van het aantal handmatige routinewerkzaamheden. De naadloze traceerbaarheid van de transporten voorkomt fouten. Directe verbindingen met apotheekrobots en laboratoriumstraten zorgen voor meer tijd, veiligheid en kwaliteit in de patiëntencatering.

Al meer dan 145 jaar lang ontwikkelt, bouwt en optimaliseert een ander Oostenrijks bedrijf reddingsvoertuigen. Jaarlijks worden er meer dan 1.000 voertuigen geproduceerd en afgeleverd. Deze fabrikant heeft vestigingen in Duitsland, Slowakije en Roemenië en beschikt daarnaast over een wereldwijd netwerk van verkooppartners.

Toekomst

De gezondheidszorg omvat tegenwoordig niet alleen de direct patiëntgeoriënteerde activiteiten, maar ook tal van andere economische activiteiten. Met het oog op de demografische veranderingen wordt gezondheid een almaar groter goed en ondergaan de markten en branches in de zorg fundamentele veranderingen. Er is vraag naar innovatieve medische producten die optimale thuiszorg voor patiënten garanderen en hun levenskwaliteit verbeteren.

Digitalisering is een belangrijke aanjager voor technologische innovaties op het gebied van mobiele gezondheidszorg en telegeneeskunde. Connected Healthcare biedt nieuwe prikkels en oplossingen die de gezondheidszorg van morgen op zijn kop zetten. Gezondheid biedt de grootste stimulans voor innovaties en technologieën van de toekomst.