Inhalt

Overzicht

Standard Content Module
Het wintertoerisme in Oostenrijk behoort tot de absolute wereldtop. Hiervoor zijn er drie belangrijke redenen: Oostenrijkse gastvrijheid, een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en een toeristische infrastructuur van topniveau.
listen

De Oostenrijkse knowhow en infrastructuur op toeristisch gebied is uiterst divers: producenten en dienstverleners in de wintersportindustrie, met name exploitanten van kabelbanen en skioorden, adviseurs en planners voor infrastructuur- en toerismeprojecten, hotels en pensions, gastronomie en vrijetijdsvoorzieningen

Oostenrijk beschikt over veel kleine en middelgrote ondernemingen op dit gebied, zoals planners, architecten, adviseurs en fabrikanten van bijvoorbeeld fietsen, trampolines, klimparken en panoramaplatforms. Vooral skibedrijven en kabelbaanmaatschappijen hebben in Oostenrijk een lange traditie.

Winter op de berg

Ongeveer twee derde van de vakantiegangers komt naar Oostenrijk voor de winterervaring. De bergspoorwegen, hotels en andere toeristische voorzieningen, zoals spa’s met het bijbehorende aanbod, zijn elke winter opnieuw in zwang bij wintersportliefhebbers.

Zomer op de berg

Meer dan 80% van de Oostenrijkse kabelbaanmaatschappijen is tegenwoordig ook in de zomer actief. In de loop der jaren is het zomertoerisme in de bergen een steeds belangrijkere steunpilaar geworden voor de sector. De belevingsconcepten die de bergspoorwegen in de zomer aanbieden, hebben geleid tot positieve ontwikkelingen in volledige toeristische gebieden. Het zomergebruik van de bergen omvat onder meer mountainbiken, wandelen, natuurbeleving, voorzieningen zoals klimparken, pretparken of kunstmatige meren in bergdorpen.

Wereldmarktleider in kabelbanen

Oostenrijk is marktleider op het gebied van kabelbanen en de kwaliteit en veiligheid van de installaties genieten wereldwijde erkenning. Er worden in het winterseizoen jaarlijks tot wel 600 miljoen mensen vervoerd en tot wel 55 miljoen skidagen verzorgd. De sector is niet alleen bijzonder investeringsbelust maar ook uiterst innovatief.

De grote investeringsbereidheid van Oostenrijkse bedrijven is een voorwaarde voor het feit dat skiën in Oostenrijk door veel gasten als bijzonder veelzijdig en hoogwaardig wordt ervaren en dat de gasten van de modernste en veiligste faciliteiten kunnen profiteren.

Kabelbanen worden om verschillende redenen ook steeds vaker in grote steden gebruikt. Ze dienen als alternatief voor personenvervoer, om de druk op de bestaande infrastructuur te verlichten of vanwege het mooie uitzicht op de bergen.

Voorbeeld China

De markt voor outdoor- en recreatieartikelen in China groeit gestaag. Chinese consumenten raken steeds meer geïnteresseerd in wintersport. De toekenning van de Olympische Winterspelen van 2022 aan Beijing heeft de Chinese wintersportmarkt een extra impuls gegeven. In de afgelopen jaren is skiën uitgegroeid tot een hippe sport voor sportliefhebbers uit de Chinese middenklasse. Er zijn momenteel meer dan 6 miljoen skiërs in China, en de trend vertoont een stijgende lijn.

Gespecialiseerd personeel

De kabelbaanindustrie is een belangrijke werkgever in Oostenrijk en zorgt voor ongeveer 99.300 voltijdse banen, waarvan 17.300 rechtstreeks bij de kabelbaanmaatschappijen. De toekomstige kabelbaantechnici van de deelstaat Salzburg ontvangen daarvoor een drieënhalf jaar durende opleiding aan de vakschool van Hallein. In het internationale competentiecentrum in Salzburg is een levensechte situatie nagebouwd, met een grote sortering aan kabelbanen en skiliften.

Toekomst

In de toekomst zal het gebruik van de toeristische infrastructuur gedurende het hele jaar alleen maar aan belang winnen, vooral het gebruik van kabelbanen in de zomer. Hedendaagse mobiliteit in termen van snelheid, comfort en inrichting wordt steeds belangrijker. Ook het in goede banen leiden van de bezoekersstromen wint aan belang. Toeristen laten zich bij de keuze van een vakantiebestemming steeds vaker leiden door de mogelijkheid om ervaringen op te doen en nieuwe dingen te ontdekken. Goed uitgebouwde infrastructuur is de sleutel tot een positieve vakantiebeleving.

listen