Tegen 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraliteit bereiken, als onderdeel van de Europese Green Deal. In België en vooral 'hotspot' Antwerpen valt wat betreft initiatieven op het vlak van duurzame logistiek, mobiliteit en de energietransitie al het een en ander te ontdekken.
Bijgevolg organiseerde ons ADVANTAGE AUSTRIA-kantoor in Brussel van 2 t.e.m. 4 april 2024 een gevarieerde, meerdaagse studiereis voor een 30-koppige delegatie uit Opper-Oostenrijk, in samenwerking met de Oostenrijkse clusterorganisatie Business Upper Austria.
De Oostenrijkse ambassadeur Jürgen Meindl ontving de delegatie, onder leiding van de lokale ministers Markus Achleitner en Günther Steinkellner, in zijn residentie te Brussel. Het hoogtepunt van de avond was de officiële toetreding van het Energieinstituut aan de Johannes Kepler Universität (JKU) van Linz tot Hydrogen Europe Research, in het bijzijn van president Luigi Crema.
Bezoek aan de Antwerpse haven
De volgende dag reisde de delegatie door naar Antwerpen. Daar kregen ze onder meer uitleg over een pilootproject van het klimaattechbedrijf D-CRBN. D-CRBN is een spin-off van de Universiteit van Antwerpen en ontwikkelt plasmareactoren die koolstofdioxide omzetten naar koolstofmonoxide, dat op zijn beurt diverse industriële toepassingen heeft. Daarnaast kreeg de groep uitleg over BlueChem en BlueApp: twee redelijk recente incubatoren en innovatiehubs voor duurzame chemie.
Na een kort onthaal in het Havenhuis van Antwerpen, waar het Havenbedrijf Port of Antwerp-Bruges zetelt, kon de delegatie de haven vanuit een ander oogpunt beleven op een boottochtje en vernam intussen meer over de logistieke operaties in Vlaanderen, de rol en toekomstplannen van de haven van Antwerpen-Zeebrugge en de logistieke verbindingen tussen België en Oostenrijk. Met een dagelijkse shuttletrein tussen Antwerpen en Linz zijn de Vlaamse en Opper-Oostenrijkse metropolen reeds goed verbonden. Naar de toekomst toe willen de Opper-Oostenrijkers echter nog meer kansen grijpen waar zakelijke opportuniteiten en synergieën te vinden zijn.
De haven van Antwerpen speelt tevens een vooraanstaande rol op het vlak van waterstofinnovaties en wil een draaischijf worden voor groene waterstof. Een van de pioniers op dat gebied is CMB.TECH. Het bedrijf ontwikkelt grote maritieme en industriële toepassingen die werken op waterstof en ammoniak. Daartoe behoren onder meer een multimodaal waterstoftankstation, een waterstoftruck, waterstofaangedreven vrachtschepen, een sleepboot (hydrotug) en een veerboot op waterstof (hydrobingo).
Bezoek aan DAF Trucks en Hödlmayr
Ook een bezoek aan de 'Factory of the Future' van de vrachtwagenproducent DAF Trucks Belux in Westerlo kon niet ontbreken. DAF is een pionier op vlak van duurzaamheid en beschikt over een brede waaier aan ultrazuivere dieselmotoren. Zo zijn de vrachtwagens die er geproduceerd worden tot 20% efficiënter als de voertuigen die pakweg 20 jaar geleden werden gemaakt en stoten tot wel 20% minder uit. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met alle soorten aandrijving: diesel, elektro, hybride en waterstof. Afsluitend kreeg de delegatie nog een rondleiding op de domeinen van het logistieke bedrijf Hödlmayr in Tongeren, dat haar oorsprong in het Oostenrijkse Mühlviertel heeft. De groep kon er de jongste ontwikkelingen en oplossingen op waterstof, elektro en zonne-energie van nabij bewonderen. Eén ding werd al snel duidelijk: openheid voor technologieën is cruciaal.