Inhalt

Eerste talentcenter in Mechelen naar Oostenrijks voorbeeld

Voka investeert samen met Technopolis in Mechelen in de uitbouw van het allereerste Talentcenter in Vlaanderen, geïnspireerd naar het Oostenrijkse model uit Graz.
© Talentcenter WKO Steiermark
© Talentcenter WKO Steiermark
listen

Het eerste zogenaamde "Talentcenter" van de Oostenrijkse Kamer van Koophandel in de regio Steiermark opende voor het eerst zijn deuren in september 2016 en biedt jongeren tussen 13 en 15 jaar sindsdien de mogelijkheid om hun verschillende vaardigheden en talenten te testen. Het talentcenter doet dienst als beroepsoriënteringsplatform voor scholieren en jongeren in opleiding. Zo staat hen niets meer in de weg voor een vliegende start in het beroepsleven.

Het talentcenter is uitgerust met de modernste technologieën en maakt beroepsoriëntering mogelijk op een wetenschappelijk onderlegde manier. Door de fantastische resultaten weet het Talentcenter te overtuigen tot ver buiten de eigen landsgrenzen.

Zo haalde ook Voka, het Vlaamse netwerk van ondernemingen, inspiratie bij het Oostenrijkse model uit Graz voor de bouw van het eerste talentcenter in Vlaanderen. Het Talentcenter wil tieners helpen om een betere studiekeuze te maken gebaseerd op hun interesses en vaardigheden. "Wie als kind goed kiest, legt de basis voor boeiende en succesvolle studies en een verdere loopbaan", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. Daarnaast wil het initiatief de krapte op de Belgische arbeidsmarkt aanpakken, in het bijzonder voor technische profielen, en de afstemming van het onderwijs op de noden van de markt verbeteren.

Hoe werkt het?

Leerlingen van ongeveer 12 tot 14 jaar komen met hun klas naar het Talentcenter en voeren er testen en proefjes uit. De testen bestaan uit tien onderdelen waarmee ze tot twee uur bezig zijn. Het gaat onder meer om een VR-spel dat technisch inzicht test, motorische testen en om cognitieve taal- en rekentesten.

Na afloop krijgen de leerlingen een gepersonaliseerd talentenrapport waarin aanbevelingen staan voor mogelijke studierichtingen in de regio die aansluiten bij hun interesses en talenten.

Het eerste talentcenter zal in april de deuren openen in Mechelen en het tweede in september in Limburg.

Een topinitiatief, wat ons betreft! Een geïnformeerde studiekeuze en goede professionele opleiding  heeft immers niet alleen voordelen voor de scholieren zelf, maar ook voor de lokale arbeidsmarkt en de economie.