Het staalbedrijf ArcelorMittal plant tot 2030 maar liefst 1,1 miljard euro te investeren in zijn fabriek in de haven van Gent. Het doel is om de CO₂-uitstoot van de staalfabrikant te verlagen. Het gaat om een van de grootste investeringen ooit in duurzame ontwikkeling in België. Het project zet een belangrijke stap rcihting klimaatneutraliteit en wordt daarom mede financieel ondersteund door de Belgische federale overheid en de Vlaamse regionale overheid.
Tot de initiatieven die de economie koolstofarmer/uitstootvrijer moeten maken behoren onder meer het Steelanol- en Torero-project. Dankzij deze installaties die door de Europese Investeringsbank (EIB) gefinancierd worden, zou de CO₂-uitstoot tegen 2030 met ongeveer 3,9 miljoen ton per jaar verminderen. Dat komt overeen met ongeveer 4% van de totale CO₂-uitstoot binnen het Vlaamse Gewest.
Het Steelanol-project is het eerste CCU-project in Europa. De afkorting CCU staat voor 'Carbon Capture and Utilisation'. Daarbij worden uitlaatgassen van hoogovens opgevangen en omgezet in ethanol met behulp van gerecycleerde koolstof. De installatie werd in december 2022 officieel ingehuldigd. De eerste industriële productie van ethanol uit een van de vier bioreactoren volgde het jaar erop in november 2023. In totaal heeft de fabriek een productiecapaciteit van 80 miljoen liter ethanol. Het bedrijf Primetals Technologies uit Opper-Oostenrijk was een belangrijke partner van het duurzame project.
Met Torero zet ArcelorMittal voor het eerst in de geschiedenis van de Europese staalindustrie afvalhout om in biokolen. Op die manier wil de staalproducent het verbruik van fossiele steenkolen in zijn fabriek in Gent verlagen. De Torero-fabriek werd in december 2023 in gebruik genomen en zal jaarlijks 88.000 ton afvalhout omzetten in 37.500 ton biokolen die als brandstof voor de hoogovens kunnen dienen. Bij de bouw van de installatie waren twee Oostenrijkse onderzoekscentra betrokken: het Stiermarkse onderzoeksinstituut Joanneum en de universiteit van Graz.