Wenen heeft grootse plannen; tegen 2040 wil de Oostenrijkse hoofdstad klimaatneutraal worden. Het openbaar vervoer speelt daarin natuurlijk een belangrijke rol. Het dienstenaanbod wordt uitgebreid. Daarnaast wordt de bestaande infrastructuur gemoderniseerd.
Dit jaar start Wiener Linien met het moderniseringsinitiatief; in totaal gaat het om een investering van meer dan 850 miljoen euro, waarvan zo'n 220 miljoen euro zal dienen voor de instandhouding en vernieuwing van het netwerk.
We zetten enkele feiten over het Weense openbare netwerk op een rijtje:
- Wenen heeft het zesde grootste tramlijnnetwerk ter wereld
- In 2023 legden de Weense metro's en trams in totaal 38 miljoen kilometer af. Dat komt overeen met 2,5 toertjes rond de aarde.
Het komt dus als geen verrassing dat de focus op vernieuwing van de spoorinfrastructuur ligt. Stations, tunnels, bruggen en seinhuisjes zullen ook worden vernieuwd.
Naast de langetermijnzicht en duurzame mobiliteit gaat het ook om levenskwaliteit. De stad Wenen groeit heel sterk. Bijgevolg moet het openbare netwerk bijbenen.
Bovendien maken het aanbod en de toestand van het openbare wegennetwerk deel uit van het visitekaartje van de stad en telt mee in alle soorten stedenranglijsten. De metropool aan de Donau geldt al jaar en dag als een van de meest leefbare steden ter wereld (bv. bij Mercer).
En wat zegt het prijskaartje? Greenpeace heeft in 2023 nog onderzoek gedaan naar de prestaties van het openbare vervoer in 30 Europese landen en hun hoofdsteden. Volgens hun bevindingen komt Wenen op de 8ste plaats (Greenpeace: Climate and public transport ticket in Europe, pdf-document).
Wiener Linien heeft dit jaar ook een vaardighedencentrum voor e-mobiliteit geopend. Opnieuw een bekentenis van de onderneming wat zijn rol betreft in het zorgen voor een klimaatvriendelijkere toekomst voor de stad en de bevolking.