Inhalt

Zouten stokjes van Soletti vieren 75ste bestaan

Geproduceerd in Oostenrijk en wereldwijd bekend: de geliefde zouten snacks van Soletti. Wie kent ze niet?

© ADVANTAGE AUSTRIA
© ADVANTAGE AUSTRIA
listen

Chips & co zorgen tijdens spannende momenten graag voor wat afleiding, bijvoorbeeld bij een penalty tijdens het Europese wereldkampioenschap voetbal. Een andere soort snacks die wereldwijd gekend en door velen geliefd is – ook ver weg van alle sensatie – zijn de zouten stokjes van Soletti. Wist je dat deze in Oostenrijk worden gemaakt?

De zouten stokjes werden 75 jaar geleden uitgevonden in bakkerij Zach. Daar werden oorspronkelijk zouten brezels gemaakt die met de hand werden gevormd. Op zoek naar mogelijkheden om de productie te vereenvoudigen en efficiënter te maken, ontstond het idee om de deegwaren niet meer te buigen tot brezels, maar in een rechte vorm te bakken. Bij de keuze van de naam in 1949 speelden zowel het ingrediënt 'zout' alsook de voorliefde voor de Italiaanse zon een rol; "Soletti" werd geboren.

Het recept van de zouten stokjes wordt streng geheim gehouden en is sindsdien niet meer gewijzigd. Enkel de palmolie werd vervangen door koolzaadolie. Daarnaast is ook de lengte van de zouten stengels gelijk gebleven: 11 cm (enkel de super size-versie is dubbel zo lang). De productie van de zouten sticks vindt nog steeds plaats in Oostenrijk. Ook de hoofdingrediënten 'meel' (12.000 tonnen/jaar) en 'zout' zijn 100% afkomstig uit Oostenrijk.

De zouten stengels van Soletti worden wereldwijd verorberd en naar bijna 40 landen geëxporteerd. Dat verklaart in ieder geval waarom dagelijks zo'n 50 miljoen zouten sticks worden gebakken.