Het zou onze plicht moeten zijn om zo te leven en zaken te doen dat het zo min mogelijk gevolgen heeft voor het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen. Daartoe zijn er leiders op het gebied van innovatie en technologie nodig die nieuwe ontwikkelingen snel oppikken en betrouwbaar toepassen.
Oostenrijkse bedrijven zijn pioniers op het gebied van greentech en nemen het voortouw als het gaat om de uitvoering van de Green Deal van de EU. Circulaire economie speelt daarbij een cruciale rol.
Wat is circulaire economie? In een notendop: Een product moet reeds tijdens het creatieproces op een milieuvriendelijke manier worden ontworpen en vervaardigd. Het moet zo lang mogelijk bruikbaar en repareerbaar zijn. Afval moet tot een minimum worden beperkt. Recyclage is dus de laatste stap van de cyclus. Er is nog een lange weg te gaan, maar deze doelstelling toont aan dat er een systeemtransformatie aan de gang is.
Oostenrijkse bedrijven volgen deze weg al lang en hebben de eerste mijlpalen bereikt; technologieën en machines uit Oostenrijk die gespecialiseerd zijn in kunststofrecycling behoren tot de wereldtop. Zij produceren bijvoorbeeld kunststofgranulaat dat klaar is voor verdere verwerking.
IJzer, staal, koper of wolfraam wordt hergebruikt in industriële processen in Oostenrijk. "Groen" staal en recycling van gebruikte bouwmaterialen zijn verder slechts enkele voorbeelden uit de praktijk van de circulaire economie.
Meer inzichten en interessante feiten over het onderwerp, evenals boeiende verhalen over hoe Oostenrijkse bedrijven een bijdrage leveren aan een klimaatvriendelijke toekomst, zijn te vinden in de nieuwe FRESH VIEW GreenTech.