Inhalt

12 innovatieve Oostenrijkse ondernemingen binnen de medische sector

Het online magazine startupill.com nam eerder dit jaar 12 veelbelovende Weense start-ups onder de loep die medische hulpmiddelen aanbieden. Hieronder vindt u een overzicht.


© ADVANTAGE AUSTRIA
© ADVANTAGE AUSTRIA
listen

De 12 startende ondernemingen, verschillend in grootte en leeftijd, werden geselecteerd op basis van criteria als innovatie, beste potentieel, markttoegang, groei, management of maatschappelijke impact. Elk bieden ze innovatieve medische oplossingen aan:

 • Scarletred biedt sinds 2015 een softwareoplossing voor dermatologische consulten. Met behulp van een huidpatch en een applicatie op de smartphone of tablet helpt Scarletred Vision farmaceutische of cosmetische bedrijven en ziekenhuizen. Scarletred heeft ook een platform ontwikkeld voor teleconsultatie dat tijdens de COVID-19-periode zijn nut heeft bewezen.
 • Eucodis Biosciences ontwikkelt hoogwaardige enzymen voor farmaceutische, biotechnologische, fijnchemische, voedings- en cosmetische toepassingen. Eucodis werd opgericht in 2007 en maakt gebruik van 'in vivo recombinatie'-technologie. 
 • Pregenerate is een oplossing die de structuur en het gedrag van kraakbeen nabootst. Met dit "kraakbeen op een chip" kunnen verschillende geneesmiddelen tegen osteoartritis getest worden zonder daarvoor gebruik te maken van dierlijk kraakbeen.
 • Diagnosia is het mobiele alternatief voor de Oostenrijkse Codex: het officiële register van de toegelaten geneesmiddelen in Oostenrijk. De applicatie geeft in één oogopslag belangrijke informatie over een geneesmiddel (samenstelling, dosering) en biedt ook online cursussen aan.
 • SEARCH is een oplossing van de start-up Contextflow die met artificiële intelligentie radiologen helpt bij hun diagnose. Momenteel kan de software 19 patronen op röntgenfoto's van longen herkennen. Weldra zou ook een analyse van andere organen mogelijk zijn. Het bedrijf werkt bovendien aan een software om voorrang te geven aan interventies op basis van genomen röntgenfoto's.
 • Piur Imaging maakt gebruik van tomografie (de reconstructie van een volume uit externe metingen) om de nauwkeurigheid van diagnoses aan de hand van echografieën te verbeteren. Door echografiegegevens in 3D weer te geven, kan Piur Imaging nu al diagnoses gerelateerd aan fistels, zenuwen of de schildklier versnellen. 
 • biolitec is een toonaangevend medisch technologiebedrijf op het gebied van minimaal invasieve lasertherapieën. De ELVeS Radial-therapie van biolitec is het meest gebruikte lasersysteem ter wereld voor de behandeling van spataderen. De oplossingen van biolitec worden reeds gebruikt in proctologie, urologie en gynaecologie. 
 • 2Pi helpt bij het aanpassen van hoortoestellen. Met behulp van een toepassing en geluidstesten die dichter bij de realiteit aanleunen, probeert 2Pi de diagnose van het gehoor en de aanpassing van hoortoestellen gebruiksvriendelijker te maken door de gebruiker centraal te stellen in het proces. 
 • Quantared vervaardigt quantum cascade lasers (QCL) waarmee de samenstelling van vloeistoffen geanalyseerd kan worden, bijvoorbeeld om olielekken op gevoelige plaatsen op te sporen. Daarnaast worden de technologieën van Quantared ook gebruikt in het laboratorium, bijvoorbeeld om het vet- of oliegehalte van een farmaceutisch product te bepalen.
 • Technoclone heeft als missie om klanten testsystemen aan te bieden voor in-vitrodiagnostiek van hemostase. De trots van de onderneming is de Ceveron: een bloedstollingsanalysator. 
 • TissueGnostics ontwikkelt en verkoopt hulpmiddelen voor weefselanalyse. Meer bepaald gaat het om software dat helpt met de analyse van weefselbeelden.
 • Atherosclerose is een ziekte die de grote en middelgrote slagaders aantast. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken in ontwikkelingslanden. BioDGraft heeft een oplossing ontwikkeld die erin bestaat om bepaalde vasculaire weefsels met een kleine diameter te vervangen met behulp van een thermoplastisch polyurethaan-elastomeer (TPU)-oplossing.