Inhalt

Oostenrijks bedrijf Polymun speelt belangrijke rol bij ontwikkeling coronavaccin

Het bedrijf Polymun Scientific, met zetel in Oostenrijk, levert belangrijke knowhow voor het vaccin van Biontech/Pfizer dat onlangs de goedkeuring kreeg voor de EU-markt in de strijd tegen  COVID-19. 

© ADVANTAGE AUSTRIA
© ADVANTAGE AUSTRIA
listen

Talrijke producenten van RNA-vaccinstoffen doen voor de formulering of beter gezegd 'de verpakking van de vaccins' beroep op Polymun. Op die wijze is het Oostenrijkse bedrijf momenteel betrokken in verschillende bekende projecten in de strijd tegen COVID-19. De samenwerking met het Duitse bedrijf Biontech en het New Yorkse farmaconcern Pfizer is echter een van de meest bekende.

Het RNA dat aan de basis ligt van het vaccin en geleverd wordt door de producenten, wordt verpakt in 'lipide nanopartikels' of eenvoudig uitgelegd: microscopische vetbolletjes. Deze miniscule deeltjes beschermen het RNA tegen een snelle afbraak in het lichaam.

De lipiden haalt het snel groeiende familiebedrijfje uit Canada en de VS. De knowhow over de specifieke mix van RNA en lipiden voor de ontwikkeling van het vaccin komt uit Oostenrijk. Het doel is om de COVID-19-vaccinstof met behulp van de liposomentechnologie van de firma Polymun door de celwand te voeren, zodat de stof daar volledig kan inwerken. 

Het bedrijf werd opgericht in 1992 door Hermann Katinger, een van de pioniers op het gebied van dierlijke celcultuur. Naast de specialisatie op liposomentechnologie werkt Polymun in opdracht binnen de biofarmaceutica en levert onder andere ook biotechnologische werkingsstoffen en onderzoeksreagentia.