Inhalt

Op ontdekkingsreis doorheen de circulaire economie in Brussel

Eind november trok een groep Oostenrijkse vertegenwoordigers naar Brussel om er meer te leren over het ambitieuze regionale programma van de Belgische hoofdstad omtrent kringloopeconomie en om er enkele circulaire projecten met eigen ogen te aanschouwen.
© ADVANTAGE AUSTRIA
© ADVANTAGE AUSTRIA
listen
listen

Van 25 tot 26 november 2021 organiseerde het team van ADVANTAGE AUSTRIA in Brussel in samenwerking met het Circular Economy Forum Austria en Hi Circular een reis voor Oostenrijkse firma's met interesse in circulaire initiatieven van de Belgische hoofdstad. 

Tijdens panelgesprekken met beslissingsmakers van de regio Brussel kregen de Oostenrijkse deelnemers allereerst meer uitleg over:  

  • het ambitieuze en regionale, circulaire programma
  • de nieuwe strategie voor duurzame renovaties van gebouwen in Brussel
  • verschillende steunprogramma's en samenwerkingsplatformen zoals Build Circular voor de recyclage van bouwmaterialen en technische aspecten. 

Daarna volgde een bezoek aan verschillende lokale projecten in Brussel: 

Gare Maritime

Dit project toont de transformatie of herbestemming van een historisch industrieterrein met een houten structuur. Het 'Maritieme Station' dat ooit dienstdeed als het grootste goederenstation van Europa werd volledig gerenoveerd en gemoderniseerd volgens de principes van de circulaire economie. Een van de belangrijkste punten was het hergebruiken van bestaand materiaal en de garantie dat alle elementen gemakkelijk verwijderd kunnen worden en afbreekbaar zijn. Het gerestaureerde gebouw dat in 2020 werd voltooid, vormt nu het centrale element in een wijk die nieuw leven wordt ingeblazen. 

Tivoli GreenCity

Het project 'Tivoli GreenCity' werd bekroond met de 'Energy & Environment Award' in de categorie 'duurzaam bouwen'. De prijs beloont opmerkelijke initiatieven van vastgoedeigenaars, architecten, ontwikkelaars en/of aannemers die particuliere woningen, kantoren en/of commerciële of industriële gebouwen duurzamer maken. Ook de keuze van de locatie, ontwerpelementen en materiaalkeuze worden geëvalueerd, evenals de vermindering van de milieu- en energie-impact van de bouw of renovatie en het gebruik van de gebouwen.

ZIN

Het project ZIN bestaat uit de renovatie van de iconische torens van het World Trade Center 1 en 2. Het gaat om een multifunctioneel project van ongeveer 110.000 m², waarvan 75.000 m² dienstdoet als kantoorruimte (inclusief een ruimte voor coworking), 14.000 m² als woonruimte, 16.000 m² voor hotels, vrijetijdsvoorzieningen, restaurants en winkels. ZIN is een referentieproject voor een nieuwe manier van stedenbouw. Het heeft de lat op vlak van architectuur, ecologie en circulaire economie heel hoog gelegd.

Circularium

Het project toont hoe industriële terreinen met het oog op de toekomst omgetoverd kunnen worden tot duurzame gebouwen en innovatieve sites. Het Circularium is het resultaat van een geslaagde transformatie van meer dan 20.000m² aan industriële ruimte binnen een groot innovatief, lokaal centrum en circulaire productie. Het biedt onderdak aan innovatieve spelers die zich specialiseren in circulaire oplossingen, zoals Bati Terre voor herbruikbaar bouwmateriaal et Sonian Wood met houten producten van lokale afkomst.

Rotor

Rotor is een geslaagd voorbeeld van hergebruik van bouwmaterialen georganiseerd in de vorm van een coöperatief. Als pionier op vlak van recyclage werkt het bedrijf samen met ondernemers, non-profitorganisaties en andere ondernemingen. Rotor heeft als doel om een centrale rol te spelen in een regionaal ecosysteem dat op grote schaal bouwmaterialen hergebruikt. In het begin verkocht de onderneming bijna enkel materiaal dat door eigen werknemers werd afgebroken. Intussen verkoopt de firma ook materiaal van diverse andere leveranciers, zoals sloopbedrijven en immobiliënkantoren. 

De Oostenrijkse deelnemers van de zakenreis werden met succes ondergedompeld in de circulaire toekomst van Brussel en konden het aanstekelijke enthousiasme en engagement erachter 'opsnuiven'.