Inhalt

Samenwerking tussen Oostenrijkse techstart-up Sarcura en Leuvense imec

De Oostenrijkse techstart-up Sarcura GmbH heeft onlangs aangekondigd dat het gaat samenwerken met het wereldbefaamde onderzoekscentrum imec uit Leuven aan de ontwikkeling van een prototype van een cytometer op basis van een siliciumchip. Dat prototype zou automatische celscheiding mogelijk moeten maken en de gen- en celtherapie naar een hoger niveau tillen. 

© Alex Fischl
Oprichters Sarcura (v.l.n.r): Daniela Buchmayr, Franz Emminger, Erwin Gorjup (op het scherm) en Martin Fischlechner
© Alex Fischl
listen

Transformatieve celtherapieën waarbij de immuuncellen van een patiënt gebruikt worden om een kanker aan te vallen vormen een belangrijke nieuwe behandelingsmethode. Ondanks het potentieel van de therapie blijft de productie van celtherapieën moeilijk. Vooral de patiëntspecifieke natuur van de therapie en de variaties binnen de hoge verscheidenheid van patiëntencellen zorgen voor problemen. 

Sarcura werkt momenteel aan de ontwikkeling van een geautomatiseerde productiemethode voor celtherapie gebaseerd op microfluïdische systemen om realtime kwaliteit- of procescontrole op cellulair niveau mogelijk te maken. De samenwerking met imec betreft vooral de ontwikkeling van een geïntegreerde cytometer op basis silicium-fotonica voor automatische celscheiding. “Met imec hebben we niet enkel een expert in silicium- en nanotechnologie gevonden", zegt Daniela Buchmayr, CEO bij Sarcura, "maar ook een betrouwbare partner die onze visie deelt op vlak van crosssectorale innovatie om productie-uitdagingen in de cel- en gentherapie aan te gaan”. 

Liesbet Lagae, R&D-directeur voor life sciences bij imec: "We maken gebruik van ons leiderschap in chiptechnologie om onopgeloste uitdagingen binnen de life sciences-instrumentatie aan te pakken. De siliciumtechnologie stelt ons in staat om compacte modules te bouwen met een hoge capaciteit die elke cel kunnen inspecteren en schaalbaar zijn tot miljarden cellen. Onze samenwerking met Sarcura zal de weg vrijmaken voor krachtige cel- en gentherapieën die tevens betaalbaar en toegankelijk zijn. Om aan te sluiten bij het volledige ecosysteem, werkt imec al samen met celtherapiebedrijven.

Hoofdkantoor van Imec in Leuven © imec
Hoofdkantoor van Imec in Leuven
© imec

Over Sarcura: 

Sarcura GmbH is een jonge start-up met roots in Klosterneuburg (Nederoostenrijk). De techstart-up ontwikkelt an instrument platform for the GMP manufacturing of autologous cell therapies. Sarcura was founded in 2019 by an interdisciplinary team of scientific and industry experts. Our platform combines microfluidic processing with silicon chip technology to enable real time process control and manipulation on a cellular level supporting a fully automated manufacturing system.  

Over imec 

Imec is een onafhankelijk, gerenommeerd onderzoekscentrum voor nanotechnologie en digitale technologieën. Het wereldbekende onderzoekscentrum is vooral een leider op het gebied van microchiptechnologie en beschikt over diepgaande kennis in software en ICT. Mede dankzij haar internationaal partnernetwerk zorgt imec voor baanbrekende innovaties in domeinen zoals de gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en productie, energie en opleiding.  

De hoofdzetel van Imec bevindt zich in Leuven (België). Het instituut heeft echter O&O-teams verspreid over meerdere Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, US en kantoren in China, India en Japan.