In het kader van een meerdaagse mentoringreis uit de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg bracht Wirtschaftsbund Vorarlberg eind november een bezoek aan de Europese hoofdstad. Enkele bezoeken bij de voornaamste Europese instituties stonden daarbij op de planning.
België is echter veel meer dan Brussel alleen. Het team van ADVANTAGE AUSTRIA in Brussel maakte het daarom tot haar missie om de delegatie aan ondernemers uit Oostenrijk ook een andere kant van het land te tonen, ditmaal de regio Antwerpen. De stad Antwerpen heeft immers vele zijden en internationaal naam gemaakt als diamantenstad, havenstad, modestad én de stad van het ‘bolleke’.
Op de heenweg naar de tweede grootste haven van Europa gaf Deputy Head of Office Michael Schadenhofer alvast een introductie over het werk van ADVANTAGE AUSTRIA, zowel lokaal als internationaal, en de Oostenrijks-Belgische handelsrelaties.
Bezoek aan de haven van Antwerpen
Eénmaal aangekomen aan het Havenhuis werd de delegatie warm onthaald door Luc Arnouts, directeur internationale relaties en netwerken bij de haven van Antwerpen-Brugge, en honoraire consul van Oostenrijk Edwin Moehlig, en kreeg onmiddellijk zicht op de enorme uitgestrektheid van het havengebied, aan de hand van een grote plattegrond in de inkomhal. Dhr. Arnouts vertelde er over de actuele rol van het havenbestuur en toekomst van de Antwerpse haven, alvorens het woord of “roer” over te geven aan dhr. Moehlig.
Als Managing Director van de multimodale expediteur Rail&Sea kent de honoraire consul het havengebied van Antwerpen als zijn eigen broekzak en begeleidde de groep vakkundig naar Lillo, via Kallo naar het Deurgangsdock én terug naar het Antwerps Eilandje. Tijdens de begeleide bustoer met enkele stops onderweg kwam de delegatie allerlei weetjes te horen.
Test uw kennis! Wist u dat:
- de haven van Antwerpen na Houston de tweede grootste petrochemische hub ter wereld is en de grootste geïntegreerde olie- én chemiecluster van Europa?
- het havengebied van Antwerpen zich uitstrekt over meer dan 12.000 hectare, en verder uitbreidt op de Linkerscheldeoever?
- de haven van Antwerpen en Zeebrugge in 2022 officieel samensmolten om beter gewapend te zijn tegen de uitdagingen van morgen, zowel op financieel en logistiek vlak als voor de energietransitie?
- de haven Antwerpen-Brugge de grootste roll-on/roll-off-haven ter wereld is én de grootste containerhaven in Europa, met maar liefst 287 miljoen ton aan- en afgevoerde goederen in 2022?
- de haven zorgt voor maar liefst 164.000 indirecte en directe jobs?
- de grootste drijvende kraan van België aka. ‘Brabo’ maar liefst 800 tonnen kan hijsen en wordt ingezet om zware schepen of bruggen te verplaatsen?
- de haven van Antwerpen-Brugge voorbereidingen treft om meer circulair en klimaatneutraal te worden, onder meer met intiatieven zoals de ‘Hydrotug’: de allereerste op waterstof aangedreven sleepboot?
- de haven een belangrijke hub wil worden voor de import van groene electronen en moleculen alsook de eigen productie ervan wil opdrijven?
De Antwerpse haven staat voor Oostenrijk ook in de top 5 van de buitenlandse handel. Staal, papier, auto’s, chemische producten, voeding en gas worden dagelijks vervoerd tussen Antwerpen en Oostenrijk, in beide richtingen.
De vraag waar zich de containerkranen bevinden van de Vorarlbergse firma Künz, kon natuurlijk niet uitblijven. In de loop van volgend jaar zouden maar liefst 14 nieuwe kranen in gebruik worden genomen. De knowhow uit de op één na kleinste deelstaat van Oostenrijk is dus zeker gevraagd!
Na de informatieve rondleiding kon de groep genieten van een van de voorlopig laatste lunchservices van het Pomphuis: een historische parel, gelegen in de schaduw van het imposante Havenhuis.
Bezoek aan brouwerij De Koninck
Bij een bezoek aan België mag een introductie aan de UNESCO-erkende biercultuur niet ontbreken. Als afsluiter van het dichte, meerdaagse programma van de delegatie volgde daarom een rondleiding in stadsbrouwerij De Koninck. De Vorarlbergse groep werd er op interactieve wijze ingewijd in de geschiedenis van de familie De Koninck, het beroemde "Bolleke" en de brouwerij zelf alsook de geheimen van het bierbrouwen.

Voor ze het goed en wel beseften, was het alweer tijd om de bus op te stappen en huiswaarts te keren, met een tevreden gevoel, een rugzakje vol weetjes en talrijke indrukken. Of het de jonge Oostenrijkers smaakt naar meer? Wij hopen alvast van wel!