Inhalt

Een digitale liefDesverklaring

De kus van Gustav Klimt - een van de beroemdste kunstwerken ter wereld en het pronkstuk van de collectie van het Belvedere - wordt als NFT-project op bijzondere wijze gerealiseerd.

© Ouriel Morgensztern / Belvedere, Wien
© Ouriel Morgensztern / Belvedere, Wien
listen

Het Belvedere lanceert een NFT-Drop van een historisch meesterwerk in samenwerking met artèQ. Een NFT drop is de uitgave van een niet-fungible token project. Een drop verwijst naar de exacte datum, tijd, en over het algemeen de muntprijs van de NFT.  

De beroemdste afbeelding van een geliefdenpaar zal worden aangeboden in een beperkt aantal digitale cut-outs. Een digitale kopie in hoge resolutie zal worden verdeeld in een raster van 100 × 100. Hierdoor ontstaan 10.000 onderscheidende individuele stukken, die worden aangeboden als niet-fungibele tokens, kortweg NFT's.

Naast de aankoop van het NFT kunnen kopers het eigendom van hun kunstwerkdeel registreren op het platform thekiss.art, waar het volledige schilderij te zien is. 

"Wat betekent het bezit van een kunstwerk in het digitale tijdperk? De opkomst van NFT's, die de kunstwereld sinds 2020 bezighoudt, brengt deze vraag op een fascinerende manier naar boven. Zo opent de transformatie van digitale reproducties in virtuele originelen nieuwe manieren van delen die op financieel vlak serieus moeten worden genomen en speels mogen worden opgevat," zegt directeur-generaal Stella Rollig van Belvedere over de daling. Maar zelfs los van liefdesverklaringen verwacht het Belvedere grote belangstelling van verzamelaars van NFT's: "Het zeer kleine aantal aandelen voor de wereldmarkt en het feit dat elk onderdeel onmiskenbaar is, maakt deze tokens zo kostbaar," zegt Wolfgang Bergmann, algemeen directeur van het Belvedere.