Inhalt

Circulair pilootproject van DuCoop in Gent wint National Energy Globe Award in België

De Vlaamse duurzaamheidscoöperative DuCoop heeft de National Energy Globe Award 2020 voor België in de wacht gesleept met de innovatieve en duurzame technologieën achter de woonwijk 'De Nieuwe Dokken' in Gent. ADVANTAGE AUSTRIA Brussels ging ter plaatse om de prijs te overhandigen en kreeg er onder meer een rondleiding over het bouwproject en de installaties.

© ADVANTAGE AUSTRIA & DuCoop
Uitreiking National Energy Globe Award 2020 voor België
© ADVANTAGE AUSTRIA & DuCoop
listen

Op dinsdag 1 september 2020 bracht de handelsafdeling van de Oostenrijkse ambassade 'ADVANTAGE AUSTRIA Brussels' een bezoekje aan de duurzame woonwijk 'De Nieuwe Dokken' langs de Schipperskaai van Gent en overhandigde er de oorkonde van de Energy Globe Award aan DuCoop : de nationale winnaar voor België met het project 'ZAWENT'.  

ZAWENT staat voor Zero AfvalWater met Energie- en Nutriëntenterugwinning en verwijst naar de duurzame en innovatieve technologieën achter het circulaire bouwproject waarbij het residentiële afvalwater van de wijk wordt gerecycleerd en restwarmte wordt teruggewonnen. Samen met de restwarmte van het naburige zeepbedrijf Christeyns zorgt deze afvalwarmte dan voor de verwarming van de woonwijk. Niet minder dan 400 appartementen worden op die manier van centrale verwarming voorzien, terwijl de CO2-uitstoot tot wel 70% lager ligt. Keukenresten worden daarnaast doorverkocht als meststof aan de landbouw en het gezuiverde grijze water wordt hergebruikt door het zeepbedrijf. 

Het project is niet alleen het eerste van haar soort in België, maar vormt ook een toonbeeld voor circulaire bedrijfsmodellen en innovatieve oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering en waterschaarste. Ondanks de risico's die aan zo'n project verbonden zijn en de tegenkanting en moeilijkheden waarmee een dergelijk innovatief bouwproject op grote schaal te kampen krijgt, zijn duurzame initiatieven als deze van essentieel belang. De COVID-19-pandemie mag dan momenteel de krantenkoppen domineren, toch zijn er nog andere kwesties zoals de klimaatproblematiek die dringend om actie en innovatieve oplossingen vragen.

Om dergelijke projecten te steunen en te stimuleren, werd meer dan 20 jaar geleden de Energy Globe Award in het leven geroepen. De Energy Globe Award is een initiatief van de Oostenrijkse energiepionier Wolfgang Neumann en geldt tot op heden als een van de meest prestigieuze prijzen voor milieubewuste projecten ter wereld. Samen met haar partner UNIDO selecteert de Energy Globe Foundation jaarlijks uit talloze ingezonden projecten in meer dan 180 landen de nationale winnaars. Uit die selectie wordt later één globale winnaar gekozen. 

De uitreiking van de National Energy Globe Award vond plaats in het bijzijn van de partners en projectleiders van DuCoop, de Gentse schepen voor Milieu, Klimaat en Energie, Tine Heysen, twee projectmanagers van ADVANTAGE AUSTRIA Brussels en de Handelsraad voor België en Luxemburg, Michael Spalek. Na een warm onthaal en enkele presentaties overhandigde de Handelsraad officieel de oorkonde aan dhr. Peter De Smet, CEO van DuCoop. Daarna volgde een rondleiding door de kelders van een van de gebouwen, waar ADVANTAGE AUSTRIA Brussels werd ingewijd in de technologieën en installaties achter het afvalwaterzuiveringsproject.  

listen

Vragen over de Energy Globe Award? Neem dan direct contact op met de Energy Globe Foundation op het nummer +43 7617 31010 of via e-mail.

Interesse om deel te nemen aan de editie van 2021? Raadpleeg de website voor verdere info: https://www.energyglobe.info/