Inhalt

WIENERBERGER ZET VOLOP IN OP CIRCULAIR BOUWEN

Duurzaam en circulair bouwen wordt steeds meer de trend. Ook Wienerberger draagt zijn steentje bij. De Oostenrijkse fabrikant, bekend voor zijn keramische bakstenen en dakpannen, hergebruikt oud materiaal in nieuwe constructies.

© Wienerberger
Presentatie over circulair bouwen
© Wienerberger
listen

De bouwsector zet steeds vaker in op circulaire bouwoplossingen - ook in België. Daarbij probeert men gesloten kringlopen te creëren waarin materialen voortdurend worden hergebruikt of gerecycleerd. Op deze manier tracht de bouwsector het verbruik van grondstoffen en de impact op het milieu te beperken, de CO2-uitstoot te reduceren en de afvalberg te verkleinen. 

Voor Wienerberger is dat niets nieuws, integendeel; het bedrijf besteedt doorgaans veel aandacht aan de herbruikbaarheid en recyclage van zijn eindproducten. Dat toont onder meer ook een werf van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk waarop 18 bestaande huizen selectief worden gesloopt en vervangen door maar liefst 31 nieuwbouwwoningen, goed voor een totale bebouwde oppervlakte van 3.685 m².

Uniek aan het bouwproject is dat de oude gevelstenen en dakpannen hergebruikt worden bij de nieuwe woningen en dat in de plaats van klassieke mortel kalkmortel wordt gebruikt waardoor de gevelstenen gemakkelijker te recupereren zijn. Wienerberger maakt echter niet enkel gebruik van circulair gevelmetselwerk, maar ook van ClickBrick: een demonteerbaar gevelsysteem waarmee gevelstenen op een droge manier worden gestapeld. Dankzij de mechanische verbindingen kan de aannemer de gevelstenen achteraf weer wegnemen en elders gebruiken, zonder dat er materiaal en grondstoffen verloren gaan. 

Recyclage van oude keramische materialen

Als keramisch materiaal, vaak na meerdere levenscycli, niet meer opnieuw gebruikt kan worden, kan het vermaald worden en als grondstof dienen voor nieuwe keramische materialen. Bij Wienerberger wordt het bakafval en het fabriekssteenpuin vandaag al hoogwaardig gerecycleerd. Daarnaast bekijkt de fabrikant van keramische materialen of het ook slooppuin kan recycleren. Dat laatste kan dan op termijn uitgroeien tot een nieuwe bron van grondstoffen.

listen

Over Wienerberger

Wienerberger Belgium maakt deel uit van de internationale Wienerberger-groep. Het bedrijf werd in 1819 opgericht in Wenen (Oostenrijk) en bestaat al meer dan 200 jaar. Ondertussen is de groep uitgegroeid tot een van de grootste baksteenproducenten ter wereld en is ook een koploper op het vlak van productie van andere keramische materialen, zoals kleidakpannen, kleiklinkers en binnenmuurstenen.

Zowel door interne groei als acquisities is Wienerberger intussen een sterke speler geworden op de Belgische markt voor gevelstenen, binnenmuurstenen, kleidakpannen en kleiklinkers.

Wienerberger België beschikt over 11 productievestigingen in ons land, met in totaal ongeveer 1.100 werknemers. De 18 kleigroeven liggen meestal in de buurt van de fabrieken; zo beperken ze de transportroute voor klei en de impact op het milieu. Enkele bekende merknamen van de groep zijn Terca, Desimpel, Porotherm en Koramic.

Graag meer info? Contacteer het hoofdkantoor van Wienerberger in België:

Wienerberger Belgium nv
Kapel ter Bede 121
8500 Kortrijk
T: +32 56 24 96 38
W:  https://www.wienerberger.be