Inhalt

Pilootproject in Wenen gestart met gorgeltesten voor iedereen

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen breidt haar testaanbod voor COVID-19 uit met de PCR-gorgeltest van LEAD Horizon
© C. Jobst/PID
© C. Jobst/PID
listen

Sinds het begin van de pandemie werkt het Oostenrijkse bedrijf LEAD Horizon aan de ontwikkeling van snelle, veilige en pijnloze COVID-19-testen. Samen met de Kamer van Koophandel in Wenen en de stad Wenen werd een pilootproject voor de stad uitgewerkt waardoor Weense bedrijven nu in staat zijn om tweemaal per week tot 60.000 medewerkers te laten testen. De testen worden uitgevoerd in een gecertificeerd labo aan de hand van een PCR-analyse. Het testset wordt samen met de testprocedure internationaal beschermd door het patentrecht en is heel eenvoudig in het gebruik.

De testkit wordt gratis via een lokale logistieke partner ter beschikking gesteld. De gorgeltest kan vervolgens zelfstandig via een videogebruiksaanwijzing en webapp voor de computer of smartphone worden gedaan en gefilmd. Aan de hand van digitale documenten wordt de identiteit van de testpersoon bevestigd. Het testset wordt daarna opnieuw bij een logistieke partner afgeleverd. Binnen 24 uur wordt het resultaat opgestuurd per e-mail samen met het certificaat. 

Dit samenwerkingsinitiatief verhoogt de kansen om een nieuwe lockdown te vermijden alsook de daarmee verbonden economische schade. Het idee vindt internationaal al grote weerklang. Verdere roll-outs staan ook reeds op de planning.