Inhalt

NANOGRAPHICS stelt accuraat 3D-BEELD VAN CORONAVIRUS voor

Het Oostenrijkse bedrijf Nanographics GmbH, gespecialiseerd in 3D-visualisatietechnologie, is erin geslaagd om een bijzonder nauwkeurig beeld van een SARS-CoV-2-virusdeeltje te maken. Het 3D-model is tot op heden het "meest accurate beeld van het coronavirus". 

© Nanographics GmbH
© Nanographics GmbH
listen

Nanographics is gespecialiseerd in het ontwikkelen van software en 3D-visualisaties voor life sciences en andere domeinen. Het Weense bedrijf maakt expressieve en grafisch aantrekkelijke 3D-beelden van wetenschappelijke informatie en modellen om op die manier wetenschap toegankelijker te maken. Het bedrijf waagde zich ook al aan meerdere visualisaties van het COVID-19-virus. De achterliggende technologie daarvoor kwam voort uit onderzoek aan de technische universiteit van Wenen (TU Wien), waarvan Nanographics tevens een spin-off is.  

Het bedrijf is erin geslaagd om een uitzonderlijk gedetailleerd en nauwkeurig 3D-model van het virus te maken. Om het coronavirus zo accuraat mogelijk in beeld te brengen, maakte Nanographics gebruik van een nieuwe techniek. Voordien presenteerde het bedrijf enkele atomaire modellen van het coronavirus. Nu stelt het bedrijf een 3D-model voor van een echt SARS-CoV-2-virusdeeltje (virion). “Het model kan onderzoekers helpen begrijpen hoe het virus werkt, zodat ze manieren kunnen vinden om het te bestrijden”, legt het bedrijf uit. 

Het bedrijf kon voor het 3D-model gebruik maken van hoogwaardige scans van onderzoekers van de Tsinghua Universiteit in Peking. Daarbij werden virusdeeltjes ingescand via cryo-elektronenmicroscopie of 'cryo-EM tomography' en gedigitaliseerd. De scans waren echter nog te onduidelijk voor 3D-visualisatie. Met de hulp van een onderzoeksteam verbonden aan de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) in Saoedi-Arabië dat beroep deed op deep learning konden ze de scans echter omtoveren in prachtige beelden die voor het eerst de complete structuur van de SARS-CoV-2-virionen toonde. Door de verschillende bestanddelen van de virusdeeltjes te identificeren en in te kleuren met kunstmatige kleuren slaagde Nanographics uiteindelijk erin om een 3D-model te creëren van het coronavirus dat gedetailleerder en authentischer is dan ooit tevoren. 


© Nanographics GmbH

Wie graag met eigen ogen de originele cryo-ET gegevens vergelijkt met de gedetailleerde 3D-visualisatie van Nanographics kan op de website van de onderneming een interactief 360°-beeld bekijken of deze Youtube-video.