Inhalt

Oostenrijk versterkt klimaatbeleid en aantrekkelijkheid als economische vestigingsplaats

De Oostenrijkse regering heeft de hoofdlijnen voorgesteld van de geplande ecosociale belastinghervorming die volgend jaar in werking treedt.

© ADVANTAGE AUSTRIA
© ADVANTAGE AUSTRIA
listen

De Oostenrijkse federale regering heeft de hoofdpunten gepresenteerd van de ecosociale belastinghervorming die vanaf 1 januari 2022 gefaseerd in werking moet treden. Na lange onderhandelingen is er uiteindelijk een pakket met maatregelen uit de bus gekomen dat Oostenrijk als vestigingsplaats voor bedrijven aantrekkelijker moet maken. De belastinghervorming moet zowel de economie als de werknemers aanzienlijk ontlasten en tegelijkertijd het belastingstelsel milieuvriendelijker maken. In totaal zou dit de komende 4 jaar ongeveer 18 miljard euro opleveren. Door de hervorming wordt de verhouding tussen belastingen en premies teruggebracht op 40% en zal het concurrentievermogen van de Oostenrijkse economie versterken. Tegelijkertijd moeten emissies op duurzame wijze worden verlaagd door de invoering van een CO2-prijs

Voor de economie staan drie punten centraal:

  • het versterken van de vestigingsplaats, 
  • het ontlasten van bedrijven,
  • het stimuleren van vergroening 

De belastinghervorming moet Oostenrijkse ondernemingen en hun werknemers de lastenverlichting bieden die ze dringend nodig hebben en tevens het milieu beschermen. Investeringen van ondernemingen zullen ook worden aangemoedigd aan de hand van een investeringspremie.

ReFocus Austria - De Oostenrijkse economie opent wereldwijd opnieuw haar deuren 

Het initiatief 'ReFocus Austria' is een centraal onderdeel van het economisch herstelplan van de Oostenrijkse federale regering voor de economische wederopbouw van het land na de coronacrisis. ReFocus Austria is een gezamenlijk initiatief van het Oostenrijkse federale ministerie voor Europese en Internationale Zaken, het Oostenrijkse federale ministerie voor Digitalisering en Bedrijfsvestiging, de Oostenrijkse Federale Economische Kamer (Wirtschaftskammer Österreich), de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme (Österreich Werbung) en vertegenwoordigers van andere federale ministeries. Oostenrijk profileert zich hiermee wereldwijd als een sterke, stabiele en innovatieve vestigingsplaats in het hart van Europa. Tot juni 2022 zullen wereldwijd meer dan 100 vertegenwoordigingsinstanties evenementen organiseren, waaronder ook ADVANTAGE AUSTRIA, om Oostenrijk als economische vestigingsplaats te promoten.