Inhalt

Nieuw hoofdkantoor van BNP Paribas is pronkstuk met duizelingwekkend design

Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel is onlangs voorgesteld aan het publiek. Het Oostenrijkse architectenkantoor Baumschlager Eberle kon zich voor het bijzondere design creatief uitleven. 
© Georges de Kinder
© Georges de Kinder
listen

Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis tussen het Warandepark en het Centraal station in Brussel werd ontworpen door Oostenrijkse en Belgische architecten: Baumschlager Eberle Architekten, Styfhals & Partners en Jaspers-Eyers Architects.

Het gebouw, opgericht door Eiffage Benelux en Besix, werd in november 2021 opgeleverd. Gelegen in het centrum van Brussel telt het gebouw negen bovengrondse en vijf benedengrondse verdiepingen, goed voor 100.000 m² en 4.100 werkplekken.

Het staaltje architectuur bestaat uit een gedurfde, futuristische voorgevel die is samengesteld uit verticale kolommen van wit prefabbeton waarin smaragdgroene mineralen verwerkt zijn. Dit exoskelet is een zelfdragende structuur die een glazen gevel bedekt. De groene mineralen, afkomstig uit een Noorse steengroeve, dragen bij tot het unieke karakter van elke kolom en geven de gevel een bijzondere uitstraling die verandert met het natuurlijke licht.

Het is het perfecte voorbeeld van duurzaamheid en circulaire economie. Zo werd zoveel mogelijk materiaal van het vorige gebouw, hergebruikt en gerecycleerd. Aan de kant van de Koningsstraat bevindt zich bovendien een ondergronds bad van 14.000 m³ water: een hoeveelheid die gelijkstaat aan vier olympische zwembaden. Het bad wordt gebruikt als reservoir voor seizoensgebonden thermische energie-opslag: de warmte die tijdens de zomermaanden in het water wordt opgeslagen, kan in de winter worden gebruikt zonder fossiele brandstoffen te verbruiken. Het gebouw heeft ook een groot groen dak van 5.500 m² en een groot aantal zonnepanelen. Het gebouw beschikt over de duurzaamheidscertificaten BREEAM 'Excellent' en Passive House.

Montagne du Parc
© Jean-Michel Byl

Het indrukwekkende project werd onlangs bekroond met de eerste prijs in de categorie "Beste kantoor- en commerciële ontwikkeling" op de MIPIM-awards in Cannes. De wereldvastgoedbeurs bekroont ieder jaar de meest opmerkelijke vastgoedprojecten ter wereld beloont. Dit is duidelijk een vlaggeschipproject!