Inhalt

Instituten

Standard Content Module
Oostenrijkse onderzoekers genieten wereldwijd een goede reputatie. Geen wonder, hun innovaties veranderen immers de wereld van morgen.
listen

Succes door Netwerking

De "coöperatieve sector" - dit is het niet-universitair onderzoek - is het sterkst groeiende gebied van het Oostenrijkse onderzoekslandschap. De O&O-uitgaven zijn er in de afgelopen tien jaar nagenoeg verdrievoudigd. In 57 niet-universitaire onderzoeksinstellingen zijn ongeveer 7.000 personen werkzaam.

Austrian Cooperative Research (ACR)

Of het nu gaat om duurzaam bouwen, milieutechniek of hernieuwbare energie, om de kwaliteit en veiligheid van levensmiddelen of om materiaal- en procesinnovaties, overal zijn kmo's belangrijke raderen in de innovatiecarrousel. De dynamiek van goede ideeën wordt daarom door Austrian Cooperative Research (ACR)met jaarlijks circa 500 onderzoeksprojecten doelgericht gesteund.

Austrian Institute of Technology (AIT)

Het AIT speelt zowel in Oostenrijk als in Europa een sleutelrol als onderzoeks- en technologisch instituut voor de infrastructuurthema's van de toekomst. In zijn vijf afdelingen Energy, Mobility, Health & Environment, Safety & Security en Foresight & Policy op locaties zoals TechGate Vienna of het onderzoekscentrum in Seibersdorf wordt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven gewerkt aan nieuwe infrastructuuroplossingen. Concerns zoals Siemens, Magna, OMV en AVL vertrouwen al lang op de competentie van Het AIT.

Joanneum Research

Joanneum Research doet al meer dan dertig jaar aan geavanceerd onderzoek op internationaal niveau en is een gezochte O&O-partner voor topondernemingen. Met vijf onderzoeksgebieden - materials, health, digital, resources en policies - is Joanneum Research vandaag een van de grootste niet-universitaire onderzoeksinstellingen in Oostenrijk. Bovendien is de instelling een belangrijke motor voor toepassingsgerichte onderzoeks- en technologische ontwikkelingen op het gebied van e-health, nanomaterialen, web 2.0, hernieuwbare energieën en economisch en innovatie-onderzoek.

Christian Doppler Forschungsgesellschaft

Meer dan 70 laboratoria van Christian Doppler Forschungsgesellschaft aan Oostenrijkse universiteiten slaan een uiterst productieve brug tussen wetenschap en bedrijfsleven en geven ondernemingen daadwerkelijk toegang tot toepassingsgericht fundamenteel onderzoek. De voor zeven jaar ingerichte tijdelijke onderzoeksfaciliteiten beschikken jaarlijks over een budget van tot 600.000 euro, dat voor 50% door de overheid gefinancierd wordt. Daardoor daalt het ondernemersrisico. Andere voordelen: Door permanente uitwisseling van ervaringen vergaren CD-laboratoria fundamentele kennis die in ondernemingen toegepast wordt om nieuwe producten en procedé's te ontwikkelen.

Door zijn nauwe band met de wetenschappelijke wereld volgt het bedrijfsleven de wetenschappelijke trends op de voet en grijpt het de kans aan de jongste bevindingen verder te ontwikkelen tot technology-pushinnovaties. Niet voor niets hebben al ongeveer 125 industriële partners zoals AVL, Infineon, OMV, Sandoz, voestalpine, Biomay, Lenzing en Plansee hun vertrouwen gesteld in deze vorm van publiek-private partnerschap.

Ludwig Boltzmann Gesellschaft (LBG)

Ludwig Boltzmann Gesellschaft (LBG) is gespecialiseerd in coöperatief onderzoek en initieert samen met academische en zakelijke partners innovatieve onderzoeksthema's van de hoogste kwaliteit. Als particuliere organisatie richt LBG Ludwig Boltzmann-instituten met een beperkte duur op. De speerpunten liggen op humane geneeskunde, bio-, geestes-, sociale en cultuurwetenschappen met bijzondere aandacht voor de gezondheidswetenschappen. Daarnaast wordt ook gefocust op interdisciplinair onderzoek.

Rond de 300 werknemers in 20 instituten en 5 clusters focussen op dit moment op de jongste wetenschappelijke vragen en verrichten onderzoek op internationaal topniveau. Vooral op het gebied van medisch-klinisch onderzoek geldt LBG met zakelijke partners als Siemens en Bayer Healthcare Pharmaceuticals en start-ups en kmo's als Tissue Gnostics en RISC Software GmbH als een van de sterkste spelers in Oostenrijk.

Andere erkende onderzoekspartners van de industrie zijn arsenal research in Wenen, Salzburg Research in Salzburg, Fraunhofer Research GmbH , Upper Austrain Research, V-Research en Carinthian Tech Research in Karinthië.

Bron: ABA - Invest in Austria

Meest recente update : 28 oktober 2020