Inhalt

Landbouwexport uit Oostenrijk staat ondanks Corona sterk

Zelfs in deze uitdagende tijden is de "Smaak van Oostenrijk" wereldwijd erg in trek! De landbouwexport is in de eerste helft van het jaar met 4% gestegen.

© ADVANTAGE AUSTRIA
listen
Met hun individueel karakter en hun hoge kwaliteit hebben Oostenrijkse levensmiddelenproducenten zich al jaren gevestigd op de Europese en overzeese markt. Dit blijkt ook uit de cijfers: in de eerste helft van 2020 is de Oostenrijkse landbouwexport met 4% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019, naar 6.329 miljoen euro. De invoer is met 1% gestegen naar 6.334 miljoen euro.

De handelsbalans is dus evenwichtiger dan ooit tevoren. In de handel met Duitsland is Oostenrijk zelfs een netto-exporteur geworden. Algemeen was de landbouwexport in de afgelopen zes maanden goed voor meer dan 9% van de totale export van Oostenrijk - een absoluut record.

Tegelijkertijd worden de handelsbetrekkingen van Oostenrijk in de landbouwsector nog internationaler dan ooit tevoren. Agrarmarkt Austria (AMA) meldt dat Duitsland nog steeds op de eerst plaats staat als handelspartner van Oostenrijk, met een aandeel van 36% van de totale landbouwexport. Daarna volgt de rest van het EU-gebied. Het aandeel van verdere Europese landen (waaronder Rusland) neemt steeds meer toe, evenals de export naar de VS en Azië.

De belangrijkste goederen voor de landbouwexport zijn zuivelproducten, gevolgd door verwerkte groenten en fruit, worsten, ham en spek. De export van bijna alle productgroepen is in de eerste helft van 2020 toegenomen.