Inhalt

De MIVB verwelkomt binnenkort een nieuwe generatie trams met Weens design 

De producent van railvoertuigen Bombardier zal in totaal 90 trams van het model FLEXITY leveren aan de openbare vervoersmaatschappij van Brussel. De tram zullen eerst getest worden op het netwerk in Wenen.

© Bombardier Transportation
© Bombardier Transportation
listen

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB heeft in totaal 90 trams besteld bij Bombardier: een Canadese producent van rollend materieel die een vestiging heeft in Brugge. De eerste bestelling (met 60 trams) dateert van 2018, gevolgd door een tweede, meer recente, aankoop van 30 trams. De levering van de eerste trams van The Next Generation (TNG) wordt verwacht voor de zomer. De ingebruikname van de trams is voorzien tegen het einde van het jaar. Ze zullen eerst getest worden op het Weense netwerk door Wiener Linien

De tweeledige bestelling bij Bombardier door de Brusselse openbare vervoersmaatschappij is goed voor een totale waarde van 236 miljoen euro. In totaal bestaat er een akkoord tussen de MIVB/STIB en Bombardier voor 175 nieuwe trams. 

De levering van de 90 trams zal de totale capaciteit van de tramvloot van de MIVB verhogen met ongeveer 10.000 plaatsen, dus ongeveer 15% extra capaciteit. Ze zijn beschikbaar in twee versies: 32m en 43m, wat plaats geeft voor 182 resp. 256 plaatsen, waarvan 47 resp. 65 zitplaatsen.

De FLEXITY-trams van Brussel hebben ook de modernste veiligheidsvoorzieningen. De bestuurderscabine is ontworpen om de trambestuurder een beter gezichtsveld te bieden die ook zal kunnen vertrouwen op het assistentie- en obstakeldetectiesysteem van Bombardier. Het systeem omvat een reeks camera's en sensoren om voetgangers en andere voertuigen te detecteren die in de buurt van de tram komen. De nieuwe trams zullen ook de veiligheid van passagiers en voetgangers verbeteren dankzij hun zachte neus aan de voorkant.  

Döllmann Design+Architektur ZT GmbH uit Wenen heeft het design ontwikkeld van de voertuigen voor Bombardier Flexity Brussels. Het design werd geïnspireerd door de jeugdstijl van de stad Brussel. Het interieur van de tram is bijzonder aantrekkelijk met de houten zetels met lederen bekleding en de grijpstangen. De nieuwe trams zijn bovendien ruimer en meer comfortabel met grote deuren en een geïntegreerde lage vloer. Alles is speciaal ontworpen om de toegang tot het voertuig te vergemakkelijken voor minder mobiele mensen.