Inhalt

Oostenrijks hout voor bekroond houtbouwproject in Brussel

De Hasslacher Timber Group uit Karinthië (Oostenrijk) leverde het hout voor het bekroonde project ‘Gare Maritime’ in Brussel. 
© extensa
© extensa
listen

Toen het project in 1907 werd voltooid, was het monumentale Brusselse Maritieme Station, gelegen op de site van Thurn und Taxis, het grootste goederenstation van Europa: een multimodaal knooppunt voor goederenvervoer dat water, weg en spoor integreerde. Vandaag de dag is het historische treinstation het grootste glulam- en cross-laminated timber-project in Europa. Dat betekent dat de houten constructie voornamelijk uit gelijmd en kruislings gelamineerd hout bestaat.

Het houtbouwproject kaapte op de Belgian Timer Construction Awards 2020 de hoofdprijs weg. Daarnaast werd het project ook bekroond met de prestigieuze Europese erfgoedprijs 'Europa Nostra'.

De historische site in het hart van Brussel werd ontworpen als een overdekte groene wijk, met verschillende ruimtes voor winkels, restaurants, bedrijven en openbare evenementen. De mix van bestaande Art Nouveau gietstalen spanten en nieuwe houtbouwtechnologie maakt van deze site een nieuwe leefbare wijk. 

De Karinthische groep HASSLACHER leverde de voorgemonteerde houten elementen voor deze architectonische attractie.  Het complex, dat bestaat uit zeven met elkaar verbonden historische stationshallen, is indrukwekkend qua afmetingen: op een totale oppervlakte van ongeveer 45.000 m² werden twaalf gebouwen van vier verdiepingen opgetrokken in een volledig houten constructie. In het midden van elk gebouw bevindt zich een grote trap en een kern van kruiselings gelamineerd hout. Tijdens de tien maanden durende bouwperiode werd in totaal bijna 9.000 m³ hout gebruikt. 

listen
Gare Maritime
© extensa