Inhalt

Reclame en media

Standard Content Module
Reclame is een belangrijk instrument bij het beïnvloeden van de Oostenrijkse markt. Naast de gedrukte media en de radiomedia is de buitenreclame een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse reclamemarkt.
listen

De belangrijkste reclamemedia (gemeten naar de aandelen in de reclamekosten voor 2018) voor de Oostenrijkse markt zijn:
Printmedia 

46,3 %

Televisie27,4 %
Online13,7 %
Radio5,4 %
Buitenreclame

De buitenreclame is sinds jaren een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse reclamemarkt. Aanplakbiljetten worden op reclameborden geplakt, die aan doorgaande wegen en op druk bezochte plaatsen hangen.

Presentatie van de goederen 
In de detailhandel speelt de salespromotion door middel van het uitstallen van goederen en het uitgeven van monsters van goederen een belangrijke rol. De presentatie van de goederen gebeurt via etalages, maar ook op stations, vliegvelden en bushaltes.

Sport- und cultuursponsoring
In Oostenrijk is het sponsoren van sport- en cultuurevenementen ook zeer gebruikelijk.

Direkt marketing
Direkt marketing wordt steeds belangrijker. Hierbij moet men wel, in het bijzonder bij telefonische marketing, letten op gedeeltelijke beperkingen van de reclamemogelijkheden. Mailinglijsten voor direkt marketing kunnen via gespecialiseerde aanbieders worden verkregen.

Het Oostenrijkse medialandschap onderscheidt zich door een relatief hoge concentratie. Op het gebied van radio en televisie zijn voor het laatst een paar nieuwe aanbieders bij gekomen.

Hier vindt u de informatie over de reikwijdte van de Oostenrijkse media:
AG Media-Analysen

Hier vindt u informatie over de toegang tot online-aanbiedingen:
Österreichische Webanalyse (ÖWA)

Gedrukte media in Oostenrijk

Gedrukte media met referentie tot de economie

DagbladenWeekbladenMaandbladen
Die PresseProfilGewinn
Der StandardTrend

Nog meer printmedia

Het dagblad met de grootste oplage is de  Neue Kronen Zeitungmet een reikwijdte van 27,2%. Daarna komen Heute , Kleine Zeitung , Österreich, en Kurier

Radio en televisie in Oostenrijk

Met het privatiseren van de radiosector in 1997 zijn talrijke privé-zenders ontstaan, die met de publiekrechtelijke Oostenrijkse radio-omroep (ORF) concurreren. De ORF zendt op vier nationale tv-kanalen uit. Pas in 2003 werd de terrestrische televisie ook voor particuliere aanbieders geopend.

Ook publieke en particuliere buitenlandse tv-zenders, waarvan de ontvangst via kabel en satteliet in Oostenrijk wijd verspreid is, hebben een belangrijk marktaandeel. Toeschouwers kunnen kiezen uit een breed aanbod van buitenlandse, en in het bijzonder Duitse, televisiekanalen. 

Bron: ORF/ Media Research (in German)
Marktaandeel van de vooraanstaande televisiezenders (2018)
ORF2   19,3 %
ORFeins 10,9 %
RTL 4,1 %
ZDF  4,3 %
PRO7 4,0 %
VOX 3,7 %
 SAT1  3,6 %
PULS4 3,3 %
ATV  3,3 %
ARD 3,1 %
ServusTV 2,4 %
Kabel1   2,3 %
ATV2 1,0 %

Oostenrijkers op het internet

87,5%  van de Oostenrijkse bevolking maakte in 2018 gebruik van het internet. Ongeveer 60%  van de gebruikers doet aanonline-shopping (2018).

99,6% van de Oostenrijkse ondernemers maakt gebruik van het internet. Daarbij worden vooral bankzaken en financiele diensten afgehandelt. De inkoop via internet, net zoals de online-marketing en de verkoop van de eigen producten wordt daarbij steeds belangrijker.

listen
Content Navigation